Umalo poginuo dok je selu isključivao struju

Ratni vojni invalid Milenko Janjić (37), iz prijedorskog sela Srednja Lamovita, kod Prijedora, juče popodne umalo je poginuo kada se, iz revolta zbog isključenja električne energije u njegovom domaćinstvu, popeo na lokalnu trafo-stanicu u namjeri da cijelom selu isključi struju.

Prije nego što se popeo na trafo-stanicu, Janjić je oko 15 časova o svojoj namjeri obavijestio i novinare, koji su prisustvovali pravoj drami u trenutku kada ga je, nakon što je isključio dvije strujne faze na trafo-stanici, stresla struja pri čemu je povrijedio desnu ruku i zadobio aritmiju srca.

Kada mu je ruku zahvatio strujni napon i varnica iz presječene elektrožice, Janjić je sa lica mjesta tjerao sve one koji su mu se počeli približavati i moliti ga da se urazumi. Tada su na poziv komšija i rodbine u Lamovitu došli policajci, vatrogasci i kola Hitne pomoći.

„Svi odbijte sa moje zemlje, a posebno električari koji su mi isključili struju“, rekao je Janjić sa trafo-stanice koja se nalazi na njivi njegove sestre.

Kako saznajemo, Janjiću je ovih dana na ime dugovanja za struju pristigao račun od 9.100 KM. Takođe saznajemo da Janjićev osnovni dug za neuplaćenu struju iznosi 7.000 KM, a da se još 2.100 KM odnosi na kamate.

Janjić je prije nego što se popeo na trafo-stanicu u telefonskom razgovoru novinarima rekao da je o namjeri da će, zbog nevolje u kojoj se našao i, kako je ustvrdio, „kamatara i zelenaša“ iz „Elektroprijedora“, isključiti struju cijelom selu, obavijestio nadležne u banjalučkoj centrali tog preduzeća.

„Rekao sam im da nemam novca i da ne priznajem tolike kamate i dug. Molio sam ih da me shvate, jer imam dva sina i suprugu koje teško prehranjujem. Nisu mi izašli u susret nego su mi isključili struju. Nisu mi ni objasnili otkud meni toliki dug za struju“, rekao je Janjić.

On je tek nakon dva sata od trenutka kada se popeo na trafo-stanicu, nakon ubjeđivanja policajaca, sišao sa nje.

Zbog nestručnog rukovanja elektroinstalacijom, povrijedio je desnu ruku i zadobio aritmiju srca, zbog čega ga je policija odvezla u bolnicu.

Dalibor Pavić, direktor „Elektroprijedora“, rekao je da su prijedorski električari izrevoltirani onim što je Janjić učinio.

„On za struju duguje 9.100 KM. Kada smo mu ispostavili račun u toku akcije ‘Elektrokrajine’ isključenja neurednih platiša u RS, on nam se obratio sa zahtjevom za izmirenje duga. Ponudili smo mu reprogram strujnog duga na period od šest do 12 mjeseci, a on je tražio da mu otpišemo kamatu te da će izmiriti cijeli dug u kompletu. Na kraju je odustao i od toga, pa smo mu juče ujutro isključili struju“, rekao je Pavić.

On je istakao da će Janjiću uključiti struju kada pristane na izmirenje duga.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.