Vatra progutala sve što su imali

Miodranka Jeftić (45) iz prijedorskog sela Gornji Rasavci i njeno šestoro djece izgubili su u požaru, koji je izbio u subotu uveče, sve što su imali.
Požar je u samo pola sata od male porodične kuće, sa samo dvije prostorije, za sobom ostavio zgarište.
Samohrana majka, inače lice sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, ispričala je da je u vrijeme izbijanja požara u kući sa djecom bila u komšiluku.
Njen najstariji sin Lazo prvi je primijetio dim i vatru koji su tinjali u njihovoj kući.
„Komšije su zvale vatrogasce. Međutim, stigli su kad nam se kuća pretvorila u zgarište. U plamenu je sve nestalo. Sada nemamo gdje da odemo, a noć smo proveli kod komšija koji su nam pružili privremeno utočište“, ispričao je šokirani Lazo.
Njegova majka Miodranka kaže da im je u požaru sve izgorjelo.
„Sve što smo imali je izgorjelo, a nismo imali puno, kreveti, sva odjeća i obuća, pa čak i lična dokumenta. Sve je to vatra progutala“, priča Miodranka Jeftić.
Ova samohrana majka, kaže, djecu podiže isključivo od dječjeg dodatka, na koje prava ima samo troje mališana.
„Dvije mi kćerke idu u prijedorsku Specijalnu školu. Muče se i pate kao i svi u mojoj porodici. Do autobusa koji ih svako jutro vozi u školu pješače pet kilometara. Zimi po snijegu, a u proljeće po blatu. Sada nemaju ni kuće u koju bi se mogli vratiti poslije škole“, kroz suze priča Miodranka Jeftić.
U Gornjim Rasavcima, gdje žive Jeftići, mještani kažu da su se već organizovali kako bi pomogli ovoj siromašnoj porodici. Sakupljeno je nešto hrane i odjeće, ali za bilo kakvo sigurno utočište za Jeftiće para nema. Ovoj porodici svojevremeno su pomagali prijedorski socijalni radnici.
Prijedorski vatrogasci, koji su sinoć došli na mjesto požarišta, tvrde da se od kuće nije imalo šta spasiti, te da uzrok požara tek mora biti ispitan.
Uz vatrogasce na mjestu požara bili su i prijedorski policajci koji uz saradnju sa protivpožarnim inspektorom utvrđuju okolnosti pod kojima je izbio požar u kući porodice Jeftić.
Pretpostavlja se da bi uzrok mogle da budu neispravne elektroinstalacije u kući.
„Samo sa jednom žicom smo bili povezani sa banderom i u kući je u funkciji bila tek jedna sijalica. Vatru smo ložili u starom šporetu na drva, ali ona nije bila jaka“, kažu Jeftići. Ko će im štetu, koja je procijenjena na više od 4.000 maraka, nadoknaditi ni sami ne znaju.
Nezavisne novine

Comments are closed.