Vekiću 15 godina za ubistvo Milana Maksimovića

privodjenje-radan-vekic-1-696x516

Radan Vekić (24) iz Prijedora osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na jedinstvenu kaznu od 15 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Milana Maksimović (50) iz tog grada i za nedozvoljeno posjedovanje vojne puške M-48.

Za teško ubistvo Vekiću je izrečena kazna od 15 godina zatvora, dok je zbog krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i prometa oružja osuđen na šest mjeseci zatvora. Kazne su potom objedinjene u jedinstvenu od 15 godina i tri mjeseca zatvora.

U presudi se navodi da se zločin dogodio 14. maja ove godine na lokalnom putu u zaseoku Špadići kod Prijedora. Kobni dan optuženi i žrtva trebalo je da se sastanu na benzinskoj pumpi „Brčko gas“ u Prijedoru, gdje je Vekić Maksimoviću trebao da vrati novac koji od njega posudio. Pošto nije imao novca Vekić nije došao na sastanak i umjesto toga otišao je kući po puške M-48, kalibra 7,9 milimetra i skovao plan ubistva.

– Automobilom Golf 2 optuženi se odvezao na osamljeno mjesto na lokalnom putu Petrov Gaj – Donja Marićka u Špadićima odakle je telefonom pozvao Maksimovića i rekao mu da dođe na tu lokaciju, jer mu se pokvario automobil – navodi se u presudi.

Pošto su se dobro poznavali Maksimović nije posumnjao da je riječ o zamci, pa je sjeo u svoj “pasat” i otišao u Špadiće. Po dolasku izašao je iz vozila i krenuo prema Vekićevom “golfu”.

– U čučećem položaju optuženi ga je čekao u zamci iza zadnjeg lijevog točka. Kada je Maksimović prišao vozilu, Vekić je ustao i u njega ispalio dva metka. Pogodio ga je u glavu i grudni koš i na mjestu ubio – navodi se u presudi.

U obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Snježana Kudrić navela je da je tokom suđenja u potpunosti dokazano da je Vekić na veoma podmukao način ubio Maksimovića, kome je dugovao novac. Iako je odbrana tokom suđenja tvrdila da je Maksimović od Vekića naplaćivao zelenaške kamate, sud u te kvalifikacije nije ulazio navodeći da motiv nije bitno obilježje ovog krivičnog djela, posebno zbog toga što je u potpunosti dokazano da je Vekić spremao i pripremao ubistvo. To, kako je navedeno u obrazloženju presude, potvrđuje i činjenica da je optuženi od jedne porodice posudio metke kojima je zločin počinjen, pravdajući se da mu to treba da “ubije neke pse”.

Autor: O. Matavulj – SrpskaCafe.com

Comments are closed.