Vlasnik preduzeća iz Prijedora pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko pola miliona konvertibilnih maraka

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, dana 13.04.2017. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, podnijeli su izvještaj protiv lica S.K. iz Prijedora, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“, „Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave“ i „Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja“.

Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da je osumnjičeni S.K. počinio navedena krivična djela na način da je kao vlasnik i odgovorno lice privatnog preduzeća iz Prijedora, u periodu od novembra mjeseca 2011.godine do oktobra 2016. godine, koristio licencu za izvođenje elektro instalacija i građevinskih radova na objektima standardne konstrukcije, iako preduzeće za to nije ispunjavalo uslove predviđene Zakonom o uređenju prostora i građenju i drugim podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast, a čime je ovo preduzeće stavljao u povoljniji položaj prilikom prijavljivanja na tendere i ugovaranja i realizacije poslova.

Dalje, osumnjičeni je koristio falsifikovanu licencu za izradu i reviziju projektne dokumentacije, na osnovu koje je tokom 2012.godine izradio projekat za izgradnju stubne transformatorske stanice i kablovskih vodova, za jedno privatno preduzeće u Prijedoru, za koju je kao glavnog inžinjera imenovao bivšeg radnika svog preduzeća, koji je i potpisnik projektne dokumentacije, a koji je preminuo prije sačinjavanja same projektne dokumentacije.

Takođe, nakon smrti drugog zaposlenog inžinjera u navedenoj firmi, osumnjičeni nije izvršio odjavu radnika u nadležnoj poreskoj upravi, već je, dovodeći u zabludu radnike Poreske uprave, pribavio uvjerenje o zaposlenju navedenog radnika, na osnovu kojeg je od nadležnog Ministarstva pribavio licencu za svoju firmu, a potom retroaktivno odjavio preminulog radnika.

Na ovaj način osumnjičeni je za svoje preduzeće pribavio protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti ugovorenih i realizovanih poslova, u ukupnom iznosu od 511.383,87 KM, te preuzimanjem tih poslova oštetio konkurentska preduzeća.

Autor: MUP RS

Comments are closed.