Za dvadesetak godina poginulo više od 30 lica

U saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile na pružnom prelazu kod „Trinaeste“ u prijedorskom naselju Raškovac u posljednjih dvadesetak godina poginulo je više od 30 lica. Posljednja saobraćajna nezgoda na tom mjestu se dogodila prije dva dana. Odgovorni za bezbjedno odvijanje saobraćaja u Prijedoru tvrde da su zajedno s mještanima Raškovca još prije tri godine pokrenuli inicijativu da se kobni pružni prelaz pokuša modernizovati i dodatno obezbijediti.

„On je i sada obezbijeđen prema zakonskim propisima, ali je očito da to vozačima nije dovoljno i da je potrebno možda na ovom mjestu postaviti rampu. Međutim, projekat za te namjene morao bi doći iz ‘Željeznica RS’, koje su zajedno s nadležnim Ministarstvom za saobraćaj i veze upoznati sa inicijativom mještana Raškovac i lokalnom zajednicom“, kazao je juče Aleksandar Jeftić, šef prijedorskog odsjeka za saobraćaj i parkinge.

On je podsjetio da je pružni prelaz kod „Trinaeste“ prije nekoliko godina bio i privremeno zatvoren zbog nesreća koje su u tom periodu bile učestale.

Iz Uprave „Željeznica RS“ saopšteno je da je ovaj pružni prelaz propisno obilježen adekvatnom signalizacijom te da se na njemu nalaze svi potrebni znakovi upozorenja počevši od trougla, drumskog znaka STOP do Andrejevog krsta.

Petko Stanojević, generalni direktor „Željeznica RS“, juče je potvrdio da je upoznat sa učestalim nesrećama na prijedorskom pružnom prelazu.

„Mi pokušavamo da u saradnji s Ministarstvom za saobraćaj i veze RS izvšimo modernizaciju, rekonstrukciju i osavremenimo svih 420 kilometara pruge koja je u našoj nadležnosti kako bi sve bilo prilagođeno evropskim i svjetskim standardima. Dionicu pruge od Banjaluke do Jošavke već smo modernizovali. U toku je i posao na modernizaciji pruge Banjaluka – Doboj, a namjeravamo da implementiramo i ogroman projekat kakav je osavremenjavanje i potpuni remont pruge Banjaluka – Novi Grad/Bosanski Novi za što bi trebalo najvjerovatnije uz pomoć povoljnih kreditnih linija obezbijediti 200 miliona evra“, kazao je Stanojević.

On pretpostavlja da bi se o potpunom remontu pruge, gdje se nalazi i prijedorski pružni prelaz „Trinaesta“, moglo razgovarati tek sredinom naredne godine.

„Do tada vozačima prepručujem krajnji oprez na pružnim prelazima, koji će se zajedno s prugom potpuno obnoviti u narednom periodu“, istakao je Petković.

Dežurni tužilac Ljubo Macanović ispitivao je juče sve okolnosti i uzroke koje su doveli do posljednjeg udesa na pružnom prelazu.

„U ovom trenutku mogu reći da je mjesto gdje su učestale saobraćajne nesreće na ovom pružnom prelazu propisno obilježeno Andrejevim krstom i znakom STOP. Prema tome svakom vozaču treba da bude jasno da se na tom mjestu treba zaustaviti i pogledati da li se prugom kreće voz. U ovom slučaju najvjerovatnije se radi o nepažnji vozača“, kazao je Macanović.

Teško povrijeđeni Admir Palić (25) koji je prekjuče zadobio tjelesne povrede u predjelu grudnog koša u saobraćajnoj nezgodi na pružnom prelazu nalazi se na Klinici za anesteziju i intezivno liječenje banjalučkog Kliničkog centra i njegovo zdravstveno stanje je za sada stabilno.

„Još su neizvjesne ljekarske prognoze za dalji tok oporavka ovog pacijenta“, rekla je Tamara Radlović, portparol KC Banjaluka.

Palić se nalazio u pasatu sa Enesom Kadunićem (46) i njegovom kćerkom Elvedinom (21) kada je na automobil na pružnom prelazu naletio međunarodni brzi voz koji je saobraćao na relaciji Zagreb – Sarajevo.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.