Za krivinu smrti nadležni tvrde da je propisno izgrađena

Mještani Rakelića kod Prijedora ponovo su apelovali na nadležne da nešto urade po pitanju krivine smrti, kako zovu opasan dio puta kroz njihovo selo na kojem je posljednji stradao dvadesetpetogodišnji Marko Dronjić, a u nekoliko godina, kako tvrde, čak desetak ljudi.

Radovan Marčetić, mještanin Rakelića, smatra da je krivina veoma opasna, te da je on lično prije 30 godina gradio put prema rudniku u Tomašici i da bi ga nakon toliko vremena trebalo urediti adekvatnije i postaviti bolju signalizaciju. On kaže da je i sam imao tragediju da u ovom selu u saobraćajnoj nesreći izgubi petogodišnjeg unuka.

„Zovemo je krivinom smrti ili tzv. Tadićevom stranom. Na ovom mjestu nije napravljen adekvatan pad jer ga je trebalo napraviti sa tri odsto nagiba, a na ovom mjestu u krivini ga nema nikako. Zato je i krivina nepropisno izgrađena i obilježena. Ne kažem da je samo to uzrok saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom na ovom području, jer se dionicom po nepisanom pravilu brzo i nepropisno vozi“, kaže Marčetić.

Nakon posljednje saobraćajne nesreće na putu Prijedor – Tomašica juče je na teren u selo izašao Aleksandar Jeftić, šef prijedorskog Odsjeka za saobraćaj i parkinge.

On je izmjerio nagibe na krivini i zaključio da je ta putna dionica propisno izgrađena i obilježena, te da se ne može nazvati krivinom smrti.

„Svi smo pogođeni ovom tragedijom, a i sam sam lično poznavao momka koji je ovdje izgubio život. Na vještaku koji procjenjuje saobraćajne nesreće je da utvrdi da li postoji bilo kakva sumnja da je do saobraćajne nesreće došlo zbog nekih propusta na uređenju ovog puta. Po mom mišljenju, ovaj put zadovoljava one ključne aspekte za bezbjedno odvijanje saobraćaja“, ističe Jeftić.

On navodi da je put građen prije tridesetak godina za potrebe rudnika u Tomašici i da vjeruje da su tada ispoštovani svi propisi.

„Mi smo učinili sve da taj teren bude i pregledan, pa su s obje strane puta raskrčene sve prepreke, uklonjeno granje i pokošena trava. Tako je i preglednost puta zadovoljavajuća“, ističe Jeftić.

On ipak ne negira da je lokalni put Prijedor – Tomašica dijelom loš jer na njemu ima udarnih rupa, mrežastih pukotina i drugih oštećenja, ali da to, kako je kazao, ne bi trebalo da ugrožava bezbjedno odvijanje saobraćaja.

„Svake godine na saobraćajnicama se nastoje sanirati udarne rupe i pokrpiti pukotine, posebno na onim dionicama gdje su česte saobraćajne nesreće, a Prijedor ima nekoliko kritičnih lokacija. Opština za sanaciju lokalnih i nekategorisanih puteva godišnje iz budžeta izdvaja 1.600.000 maraka i ta sredstva se usmjeravaju za održavanje putnih pravaca“, navodi Jeftić.

Mještani Rakelića, međutim, ne vjeruju u riječi nadležnih u lokalnoj zajednici da je put na kojem su česte saobraćajne nesreće adekvatno urađen i obezbijeđen. Pitaju se koliko života treba da se izgubi na opasnim dionicama pa da neko od nadležnih utvrdi u čemu je konkretno problem.

„Teško je i bolno, posebno onim porodicama koje su izgubile svoje najmilije u saobraćajnim nesrećama“, kažu ogorčeni mještani.

I mještani i nadležni apeluju na vozače da budu veoma oprezni i da ne voze brzo jer do nesreće sa kobnim završetkom ponekad dijele samo sekunde.

Marko Dronjić, mještanin sela Rakelići, koji je stradao tri dana prije svoje svadbe, juče je sahranjen na lokalnom groblju.

U selu je proglašen Dan žalosti, a suze, nevjerica i bol su bili na licima svih koji su ga poznavali. Najtužniji dan je bio za roditelje sina jedinca i vjerenicu koja je sutra trebalo da bude sa svojim izabranikom pred oltarom.

Mladić je poginuo u saobraćajnoj nesreći vozeći golf 4, koji se na krivini na putu Prijedor – Tomašica sudario s autobusom punim putnika.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.