Zapalio kuću i tjerao vatrogasce

Hikmet Ejupović (50), mještanin prijedorskog povratničkog naselja Hambarine, priveden je u četvrtak uveče, nakon što je zapalio svoju kuću i nije dozvolio vatrogascima da na vrijeme ugase požar.
Kuća Ejupovića skoro je potpuno izgorjela u požaru koji se dogodio u četvrtak oko 19.35.
Vatrogascima je vijest o požaru dojavio Saud Čaušević, komšija Ejupovića.
On je kazao da je njegov komšija prvo zapalio neke stare krpe i odjeću na kuhinjskom stolu.
„To se dogodilo prije požara. Hikmet mi je rekao da će zapaliti cijelu kuću. Pokušao sam da ugasim vatru koja je buknula na stolu, ali mi komšija to nije dozvolio, pa sam otišao kući. Nekoliko trenutaka kasnije, Ejupović mi je doslovno utrčao u kuću i rekao mi da zovem njegovog sina Harisa koji živi u naselju Puharska, jer je on zapalio cijelu svoju kuću. Kada sam istrčao napolje vidio sam da Hikmetova kuća gori. Vatra i dim su sukljali i na krovu objekta. Zvao sam vatrogasce i policiju, koji su veoma brzo došli na lice mjesta“, ispričao je Čaušević, koji je zajedno sa ostalim komšijama i vatrogascima pokušavao da lokalizuje požar na kući Hikmeta Ejupovića.
Mile Novaković, zamjenik komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, juče je izjavio da su u požaru u potpunosti izgorjeli prizemlje kuće i dio krovne konstrukcije.
„Štetu procjenjujemo na preko pet hiljada maraka, jer se radi o manjem objektu. Izgorjela je kompletna lamperija, soba, kuhinja i dio tavanskih prostorija. Ono što je dodatno komplikovalo stvari prilikom gašenja požara u kući Ejupovića je činjenica da vatrogascima domaćin nije dozvolio da gase požar. Bukvalno je nasrnuo na vatrogasce. Govorio je da je kuću sam zapalio i da želi da ona izgori, te želi da to gleda vlastitim očima. U pomoć vatrogascima su priskočili i mještani. Po dolasku policije, Ejupović je savladan i smješten u policijsko vozilo. Na svu sreću, uspjeli smo da lokalizujemo taj veliki požar, kako se vatra iz kuće ne bi proširila na pomoćne objekte u dvorištu Hikmeta Ejupovića“, pojasnio je zamjenik komandira prijedorske vatrogasne jedinice.
Dodao je da su vatrogasci na mjesto požara došli sa dva vatrogasna vozila i pet vatrogasaca, koji su uspjeli da zaustave širenje požara.
Mještani Hambarina tvrde da se Ejupović u posljednje vrijeme čudno ponašao, te da je nekoliko sati prije nego što je zapalio vlastitu kuću u seoskoj kafani govorio da će to učiniti.
Mještani su ispričali da je bio sklon konzumiranju alkohola, ali da se znao kontrolisati sve do trenutka kada je podmetnuo požar u vlastitoj kući.
„Ko će znati koji su motivi Hikmeta nagnali da zapali svoju kuću. Radio je u Hrvatskoj, a prije izvjesnog vremena je ostao bez posla. Kuću je u Hambarinama izgradio prije nekoliko godina uz pomoć rođaka iz Amerike. U njoj je živio sam“, tvrdi jedan od komšija, koji nije želio da mu navodimo ime.
U prijedorskoj policiji tvrde da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela, jer je Hikmet Ejupović i policiji priznao da je sam zapalio svoju kuću.
Saznaje se da je on nakon informativnog razgovora u policiji posjetio i ljekara, a potom je zbrinut u kući svoga sina Harisa Ejupovića u Puharskoj, kod Prijedora.
Nezavisne novine