Zbog duga za struju bez vode i lifta

Stanari solitera u ulici Miloša Obilića broj 12 u Prijedoru već mjesec nemaju vode i ne mogu da koriste lift zbog duga za električnu energiju Zajednice etažnih vlasnika, odnosno neplaćene struje za zajedničke namjene.

U Upravnom odboru ZEV-a potvrdili su da je dug za struju veći od 5.000 maraka, a nastao je jer većina stanara ne izmiruje obaveze iz Zakona o održavanju stambenih zgrada koji je propisao mjesečnu obavezu od 20 feninga po kvadratnom metru stambenog prostora.

– Ovu naknadu za održavanje zajedničkih prostora uopšte ne plaćaju 22 stanara ili vlasnika stanova, a od 38, desetak ih redovno izmiruje svoje obaveze, a ostali povremeno – naveli su u UO ZEV-a dodajući da prikupljena sredstva nisu dovoljna za plaćanje struje, održavanje pumpe za vodu, lifta i čišćenja stubišta, a pogotovo za neke veće zahvate na soliteru izgrađenom prije više od 40 godina.

Ni na Skupštini stanara ovo pitanje nije bilo moguće riješiti, jer je prisustvovalo samo 13 stanara, redovnih platiša, koji su zaključili da će zanemariti dobrosusjedske odnose i tužiti komšije.

Viši stručni saradnik za stambene poslove u Administrativnoj službi opštine Duško Vračar potvrdio je da ovo nije usamljeni primjer nefunkcionisanja Zajednice etažnih vlasnika, te da su se građani i ovlašćeni predstavnici ZEV-a i iz drugih stambenih objekata sa sličnim problemima obraćali ovoj službi. Dodao je da je jedini način utuživanje.

U „Elektrodistribuciji“ su potvrdili da je u Prijedoru evidentan problem naplate struje od ZEV-a, te da su u više zgrada zbog dugova isključivali struju.

– Zajednicama etažnih vlasnika, kao i drugim dužnicima, omogućili smo da reprogramiraju dug na 24 mjeseca – rekao je rukovodilac prodaje i naplate Dušan Bajić.

Isti problem imali su i stanari drugog solitera u Obilićevoj ulici koji su se „solidarisali sami sa sobom“ tako što su, osim redovnih mjesečnih obaveza, prikupili novac za reprogram, ali su već u situaciji da zbog komšija koji ni dalje ne plaćaju zakonsku naknadu ne mogu izmirivati ratu reprograma i redovnu potrošnju struje.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.