Zmije okupirale selo

Mještani sela Gornji Jelovac kod Prijedora tvrde da su njihova domaćinstva okupirale zmije koje su se u ogromnim leglima pojavile na deponiji u blizini prvih kuća u selu. Mada ih sami pokušavaju otjerati i uništiti, situacija s pravom najezdom zmija izmakla je kontroli, a mještani tvrde da im se zmije uvlače u kuće, štale, drvarnice te da ih ima u velikom broju i na oranicama.

Dvadesetjednogodišnji Radenko Aleksić prvi je otkrio pravo zmijsko leglo na seoskoj deponiji u blizini njegovog porodičnog imanja.

„Pošao sam da kosim i da krčim njivu kada sam ugledo klupko zmija, koje su iz njega milile na sve strane. Bilo ih je i malih i velikih. Nikad se u životu nisam toliko prepao, pa sam pozvao brata u pomoć. Zmije smo počeli tući i tjerati štapovima, a kada smo počeli brojati, bilo ih je tridesetak u leglu“, ispričao je vidno potresen Aleksić.

Kako kaže, niko ne može da odgonetne o kojoj vrsti zmija koje su se pojavile je riječ i da li su otrovne.

„Danas smo baš obilazili svaku kuću i imanje u selu i ustanovili da zmija ima svuda. Našli smo ih u štalama, podrumima, dvorištima, pa čak i u nekim kućama na jastucima“, priča Aleksić.

Spasoja Aleksić, koji je dobrano zagazio u devetu deceniju života, kaže da nikada u životu nije vidio toliko zmija.

„Najgore je to što ih mi sami ne možemo uništiti mada ih tjeramo na razne načine. Palimo u dvorištima i na imanjima stare krpe, posipamo naftu, ali ih otjerati ne možemo. Zmijska jaja pronalazimo u voćnjacima, njivama, u kućama i štalama, no bez sistematskog uništavanja ovih gmizavaca, nećemo im moći ništa. Opkolili su selo, ušli nam u kuće i nama jedino ostaje, ako se neko od nadležnih ne probudi i ne pomogne nam da se riješimo napasti, da se iselimo iz naših kuća“, kazao je Aleksić.

Dodaje da su seljani organizovali i stalna dežurstva oko svojih imanja, te da posebno strahuju u noći.

Mještani ovog sela, koje je petnaestak kilometara udaljeno od Prijedora, juče su zatražili i pomoć od lokalne zajednice.

Vesna Lukić, veterinarski inspektor, kazala je da gotovo svakodnevno primaju dojave o najezdama zmija po selima.

„Zasad samo pratimo situaciju i po potrebi izlazimo na teren. Mještanima uglavnom savjetujemo da pale stare krpe kako bi sa svojih imanja otjerali zmije. Potrebno je ukloniti i divlje deponije otpada po selima, jer se na tim mjestima uglavnom pojavljuju zmijska legla. Zasad nemamo načina da pristupimo sistematskom uništavanju ovih gmizavaca“, kazala je Lukićeva.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.