Zoran Babić negirao učešće u zločinu na Korićanskim stijenama

Zoran Babić negirao je u danas pred Sudom BiH učešće u ratnom zločinu počinjenom na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje je 21. avgusta 1992. godine ubijeno više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila. Babić se tereti skupa s Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da su učestvovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila, koji su vođeni na razmjenu u Travnik.

Kako se navodi u optužnici, oko 200 muškaraca je izdvojeno i strijeljano na Korićanskim stijenama.

„Zadržao sam se neko vrijeme u Tukovima, gdje se konvoj pripremao za polazak, i onda sam krenuo dole i vratio se u centar policije. Kolona je ostala i nisam dočekao da krene. Bio sam neko vrijeme u centru, a onda sam otišao do grada i onda kući“, kazao je prvooptuženi Babić, saopštio je „Justice Report“ Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Prvobitno su istom optužnicom bili obuhvaćeni Damir Ivanković i Gordan Ðurić, koji su nakon priznanja krivice osuđeni na 14, odnosno osam godina zatvora. Ivanković je tokom svjedočenja protiv ostalih optuženih kazao da je Babić učestvovao u strijeljanju civila na Vlašiću. Babić je ispričao da je bio pripadnik interventnog voda pri SJB Prijedor od maja 1992. godine, te da je 21. avgusta te godine bio na prozivci svog voda, kada je rečeno da će osiguravati konvoj ka Travniku. Kako je objasnio, tog dana nije išao u pratnju konvoja jer je bio zadužen za „oklopno vozilo BRDM“, skupa s Velimirom Vračićem, Radenkom Marinovićem i zaštićenim svjedokom K3, bivšim pripadnicima interventnog voda.

„Posada BRDM-a nikada nije praktikovala da ide u konvoje. Mislim da nisam dobio direktno naređenje da ne idem, ali nisam išao“, istakao je Babić, koji je, iako nije bio u pratnji konvoja, potvrdio da je otišao do mjesta Tukovi, odakle je kretao konvoj, kako bi „potražio prijatelja Alena“. „Nije se moglo nikoga naći – bilo je oko 500 ili 600 ljudi. Dosta autobusa i kamiona. Možda pet autobusa, ali više kamiona. Bilo je dosta žena, djece i staraca“, rekao je Babić, dodavši da je vidio optužene Radakovića, Škrbića, Četića i Stojnića, ali da ne zna da li su bili u pratnji konvoja. „Kada sam se vratio u krug policije, tamo sam vidio Peru Čivčića i Radoslava Kneževića. Pero je tovario municiju u kamion. Ne znam onda gdje je otišao s tim“, dodao je Babić. Bivši komandir Prvog interventnog voda Petar Čivčić i R. Knežević, pripadnik voda, te Saša Zečević, Marinko Ljepoja i Branko Topola, optuženi su za učešće u istom zločinu i u toku im je suđenje pred Sudom BiH.

Odbrana prvooptuženog Babića je na ovom ročištu uvela osam materijalnih dokaza koji se tiču njegovog zdravstvenog stanja. Naredno ročište zakazano je za sutra, kada će biti saslušana prva dva svjedoka odbrane Milorada Radakovića, navodi se u saopštenju.

BIRN

Comments are closed.