Aktivnosti Udruženja Ukrajinaca Kozak-Trnopoljska zabava

Već smo navikli da su članovi Udruženja Ukrajinaca „Kozak“ iz Trnopolja veoma aktivni u svom radu i da se rado odazivaju pozivima za nastupe. Tako su članovi folklorne sekcije ovog društva prošlog četvrtka, 17. novembra u prostorijama Doma penzionera Prijedor priredili kulturno-umjetnički program i sa svojim mladim članovima razveselili banjalučke i prijedorske penzionere tokom njihovog zajedničkog druženja. Na poziv Ukrajinaca iz Banja Luke, u subotu 19. novembra članovi folklorne grupe „Kozaka“ su gostovali u gradu na Vrbasu gdje su učestvovali u kulturnom dijelu manifestacije Ukrajinsko kulturno zabavno veče „Bal“.
Ova manifestacija se tradicionalno održava već niz godina i svake godine okupi veliki broj osoba koje vole i poštuju ukrajinsku kulturu i običaje. Uz večeru i kulturni program, kako i priliči balovima, cijelo veče svirao je orkestar, pa su članovi „Kozaka“ uz druge prisutne goste, još jednom pokazali svoja plesna znanja, zabavni duh i dobru kondiciju. Za kraj protekle vrlo aktivne sedmice ali i zbog završetka planiranih aktivnosti društva u 2011. godini, u nedjelju je u prostorijama Udruženja „Kozak“, u Ukrajinskom Kulturnom Centru u Trnopolju, bilo veselo jer je održana je završna kulturna manifestacija za ovu godinu. Ukrajinci tradicionalno pred početak posta organizuju druženja i zabave koje nazivaju „puščenja“ i na njima se još jednom opuste i zabave nakon čega se toga odriču i suzdržavaju sve do kraja posta.
U „Kozaku“ su odlučili taj prelaz u vrijeme posta obilježiti kroz jednu ovakvu manifestaciju pa su joj simbolično dali naziv „Trnopoljska zabava“. Vesela muzika, topla atmosfera te neka od ukrajinskih tradicionalnih jela na stolovima bili su samo dio ove zabave koja je svim prisutnim gostima trebala dočarati veseli duh Ukrajinaca. Bila je ovo prilika da i brojni prijatelji udruženja uzvrate posjetu Ukrajincima pa se na zabavi moglo vidjeti mnogo poznatih lica iz drugih organizacija, udruženja i kulturnih ustanova sa područja prijedorske i banjalučke regije.
Tekst i foto – Udruženje Ukrajinaca Kozak Trnopolje i GradPrijedor.com

Comments are closed.