Atelje najveći san

Udruženje likovnih umjetnika iz Prijedora okuplja stvaraoce iz ovog grada koji je poznat kao plodno tlo za likovno stvaralaštvo i stjecište školovanih i afirmisanih likovnih umjetnika.

Ideja za formiranje Udruženja likovnih umjetnika, koja je potekla od prijedorskih stvaralaca, a realizovana prije tri godine, pokazala se kao pravi potez.

Predsjednik Udruženja Dragan Topić smatra da je ono bilo potrebno gradu i uopšte ovom podneblju.
– Željeli smo da kroz organizovan rad pomognemo mladima, koji su završili akademiju, a nemaju posla. Hoćemo da im pružimo šansa da rade. Mi smo raspoloženi da mladima pružimo pomoć da stvaraju, rade i da se predstavljaju publici – rekao je Topić.

On je dodao da ovako organizovani očekuju da nešto brže realizuju davnu ideju o otvaranju ateljea u Prijedoru.
– Imamo obećanja naše opštine da će se pronaći prostor za atelje, a tog prostora sigurno ima. Mi smo obilazili čak i prostor nekadašnje Fabrike „Celpak“ koji stoji sablasno prazan i sa nekim manjim intervencijama mogli bismo dobiti jedan ugodan prostor, gdje bi radilo više slikara – rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, za slikare predstavlja problem i nedostatak novca za nabavku materijala za rad, a dodatnu poteškoću stvara i činjenica da nemaju prostora u kojem bi stvarali.

– Hvalimo se da imamo jako puno likovnih stvaralaca iz Prijedora, što je činjenica. Ali treba pružiti šansu mladim naraštajima da se dokažu i da postanu neki novi Popovići, Stojanovići, Švrakići. Međutim, radeći na koljenu ili u nekom skučenom neadekvatnom prostoru mladi nemaju šansu da pokažu šta mogu – smatra Topić.
Prijedorski umjetnici, dodao je Topić, sastaju se uglavnom u Muzeju Kozare, gdje opstaju zahvaljujući ljubaznosti direktora Milenka Radivojca.

– Hoćemo da sa mrtve tačke pokrenemo pitanje nedostatka ateljea, a vidimo da imamo podršku lokalne vlasti, o čemu ćemo ozbiljnije razgovarati i na predstojećoj Skupštini Udruženja – najavio je Topić.

Svoje radove članovi Udruženja likovnih umjetnika iz Prijedora predstavili su drugi put u Muzeju Kozare u pratećem programu Likovne kolonije „Sreten Stojanović“.

Postavka je selektivnog karaktera i obuhvata 45 radova od 23 autora, koje je selekcijom odabrala likovni kritičar Vidosava Grandić.

– Izložbom su obuhvaćeni autori od najmlađe do najstarije generacije i što se tiče kvaliteta, jako smo zadovoljni, jer smatramo da je ovim definitivno udaren temelje jednom kvalitetnom likovnom predstavljanju u našem gradu – ispričao je Topić.

Na izložbi su zastupljene različite forme, skulpture, crteži i grafika, kao i slikarske tehnike akvarel, ulje, akrilik i kombinovane tehnike.

Bijenale
– Postoji ideja da naša godišnja izložba preraste u bijenale, što bi bila ozbiljna likovna manifestacija. Ali da bi se realizovala, potrebno je obezbijediti i sponzorstvo i nagrade, za šta su potrebne veće pripreme u samoj organizaciji – rekao je Dragan Topić.
Glas Srpske

Comments are closed.