Bista Moj otac pred posjetiocima

Stalna izložbena postavka Spomen-kuće porodice Stojanović uskoro će biti upotpunjena skulpturom Sime Stojanovića, oca Sretena Stojanovića.
Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac, koji je kreator izložbene postavke ove spomen-kuće, boravio je u Beogradu, gdje je obavio završne dogovore oko izrade kopije biste „Moj otac“ i njenog donošenja u Prijedor.
– Našao sam srodnu dušu u jednom od nasljednika porodice Stojanović, u Mladenu Stojanoviću, sinu Veljka Stojanovića, najmlađeg od četiri sina prote Sime Stojanovića. On živi u Minhenu, stručnjak je za košarku i do sada je poklonio dosta slika, crteža, fotografija i knjiga, i na neki način je savjest te porodice – kaže Radivojac.
Prema njegovima riječima, Stojanović iz Minhena i ostale članove porodice podstiče da ustupaju djela, korespondenciju Sretena Stojanovića i nešto od dokumenata, fotografija dr Mladena Stojanovića, kako bi Spomen-kuća imala što više eksponata na jednom mjestu.
Radivojac ističe da su spontano došli do ideje da pokušaju da od Narodnog muzeja iz Beograda, gdje se nalazi skulptura „Moj otac“, koju je Sreten izradio još na početku svojih studija, 1919. godine, dobiju skulpturu za kopiranje.
Glas Srpske

Comments are closed.