Boris Eremić – Brendiranje slikarskog talenta Prijedora

U odnosu na mnoge gradove, krajeve i regione, koji se bore da neki svoj autentični proizvod, pjesmu ili zvuk predstave kao brend, po kojem će biti prepoznatljivi, Prijedor je jedinstven, zbog činjenice da su brend ovog grada slikari.
Sa ovom konstatacijom se u potpunosti slaže i mladi akademski slikar Boris Eremić, koji od prije nekolikog dana gostuje sa svojom izložbom radova iz ciklusa „Vrbe“ u Galeriji 96.
Za „Glas Srpske“ on ističe da je brendiranje slikarskog talenta, koji je ovdje nesporan, potrebno i da se toga ne treba stidjeti, niti taj fenomen stavljati u drugi plan.
– Prijedor sada ima pedesetak slikara, a od toga najmanje deset mladih akademskih slikara i stotine studenata na svim godinama Akademije umjetnosti u Banjaluci. To već dovoljno govori o tom fenomenu, za koji u šali profesor Veso Sovilj zna da kaže, kada se pojavi više studenata na nekoj godini, da je opet na djelu „prijedorizacija“ akademije, što samo po sebi govori sve – rekao je Eremić.
Dodaje da u prilog priči o brendiranju nije potrebno ni naglasiti da su prve izložbe u BiH prije jednog vijeka organizovali upravo prijedorski slikari Todor Švrakić i Pero Popović, kao prvi školovani slikari u BiH.
Eremić ističe da je veoma važno da je ponovo došlo i do povezivanja svih slikara u Udruženje likovnih umjetnika Prijedor, koje već ističe kao jedan od primarnih ciljeva podršku mladim slikarima.
– Pored nedavno otvorene izložbe svih članova ovog udruženja, veoma je pozitivno što je kao prva akcija Udruženja najavljena mini-slikarska kolonija, koja će okupiti mlade umjetnike, da bi crtali na prijedorskom šetalištu, a od prodaje radova da aukciji sredstva bi bila usmjerena za pomoć mladim umjetnicima – potvrdio je Eremić.
On smatra da je više od materijalne značaj ove akcije u tome što mladi predstavljaju svoje stvaralaštvo.
– Samo rad otvara nove puteve. Kad čovjek razmišlja neće lako doći do neke ideje i samo uz rad i neprestanu aktivnost dođe se do nekih rješenja. Mnogi mladi ljudi pokušavajući da pronađu sebe mnogo razmišljaju, a malo rade i uz put preskaču mnoge stepenice. U slikarstvu imaju određeni procesi rada koji se još na akademiji vide i koje treba slijediti, da bi se opstalo u svijetu umjetnosti – rekao je Eremić.
Ono što njega ističe od vršnjaka, pogotovo u svijetu slikarstva je svestranost koju niko ne može osporiti, jer se kao malo koji mladi umjetnik već definisao u određenim temama.
Eremić je ranije pripadao Udruženju mladih likovnih umjetnika „Tačka“, sa kojim je učestvovao u radu otvorenog likovnog studija i akciji oslikavanja zidova stadiona Fudbalskog kluba „Rudar“.
– To je bila još jedna zanimljiva ideja, da Prijedor baš zbog velikog broja slikara postane grad murala. Zid smo oslikali i što je najzanimljivije, navijači ga čuvaju, tako da je i poslije nekoliko godina samo sunce izblijedjelo boje, ali naše slike stoje – kazao je Eremić.
Strip
Eremić se bavi stripom i to autorskim, umjetničkim, a ne komercijalnim.
– Strip je kod nas relativno nepoznata umjetnost, a to je jedna od najozbiljnijih umjetnosti u svijetu. Malo je profesionalaca kod nas koji se bavi stripom. Ne biti upoznat sa stripom to je kao ne biti upoznat sa filmom, jer su to umjetnosti koji su zajedno i nastale. Malo je poznato da je jedan strip autor imao izuzetan uticaj na Hičkoka i odredio ga stilski ili recimo, strip je uticao na Felinija, koji je bio njegov obožavalac – rekao je Eremić.
Tekst – Glas Srpske
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.