Boris Eremić oživio džez muziku

Akademski slikar Boris Eremić, pripadnik je mlađe generacije talentovanih umjetnika koji svojom svestranošću iznenađuje ovdašnju javnost. Pored toga što se bavi pedagoškim radom u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ te aktivno učestvuje u radu Udruženja likovnih umjetnika „Tačka“, nedavno se pojavio i kao autor izložbe o najpoznatijim svjetskim strip crtačima.
-To je bila moja ljubav iz djetinjstva koja je nakon završenog školovanja u oblasti slikarstva samo dobilo svoju oblikovanu dimenziju, ističe Eremić.
Ono čime je ovaj umjetnik ponovo skrenuo pažnju je izložba crteža pod nazivom „Džez i bluz portreti“ koja je otvorena u džez klubu „City caffe“.
-Kada bih rekao da i džez volim odavno možda mi ne biste vjerovali jer omladina je u moje vrijeme slušala rok muziku, zato ću reći da džez volim dovoljno dugo da sam slušajući sve velikane ove muzike uspio da dođivim zvuk i da to doživljeno prenesem olovkom na papir, priča Boris.
Dodaje da otud velikani džeza kao što su Majks Dejvis, Čarli Parker, Džon Li Huker, Arsen Dedić i mnogi kubanski muzičari na crtežima imaju dušu tačnije onaj izraz koji imaju kad sviraju svoje instrumente.
-Izložbu 25 crteža džez i bluz mjuzičara sam zato i postavio u jedinom džez klubu u gradu jer smatram da su na ovaj način crteži dobili novu dimenziju, intermedijalnu komponentu. Dok slušate Rej Čarlsa i gledate crtež na kojem je on imate osjećaj da pjeva uživo i to nije samo moj osjećaj nego i većine posjetilaca ovog kluba, kaže Eremić.
On je dodao i da je čitava ova ideja oko izlaganja ovakve vrste rteža ima i edukativni akrakter za mlade kojima nasotji da približi ovu vrstu muzike koja svoju vrijednost potvrđuje gotovo čitav jedan vijek i da uvijek iznova prima u svoja njedra i pripadnike mladih generacija.
-Džez i bluz publika se uvijek podmlađuje i ovo je moj doprinos tome, kao i činjenica da u globalizaciji, koja uništava tradicionalne vrijednosti, neke moraju preživjeti kao što je džez, bluz ali i kafane i klubovi, kao mjesta gdje se ta muzika izvodi, rekao je Eremić.
On je potvrdio da će radovi u ovom klubu biti postavljeni najmanje mjesec dana te da će se uskoro u njemu održati i koncert Vasila Hadžimanova i njegovog benda, što Eremić smatra odličnom scenografijom za njegov nastup.

Kao član Udruženja likovnih umjetnika „Tačka“ pokretač je i učesnik nekoliko zanimljivih akcija i umjetničkih kolonija koje su organizovane u prirodi, u srcu Kozare. Jedan je od umjetnika koji je svojim crtežima oslikao zidove stadiona Fudbalskog kluba „Rudar“ koji su u poslije godinu dana preživjeli navijačke pohode i isti su kao i prvog dana, kada su ih umjetnici naslikali, prije tačno godinu dana.
Glas Srpske

Comments are closed.