Centralno mjesto Protoku

Pripreme za Likovnu koloniju „Sreten Stojanović“, koja će biti održana na Mrakovici od 2. do 8. avgusta, uveliko traju. Selektor kolonije, akademski slikar Predrag Marjanović, potvrdio je da su, iako je do njenog početka ostalo gotovo dva mjeseca, pripreme za rad učesnika kolonije u punom jeku.
– Neselektivne kolonije imaju pravilo što više učesnika i što više radova. To je pogrešno jer su tu gotovo nikada ne pravi umjetnost – rekao je Marjanović.
On dodaje da je njegov zadatak, a donekle i obaveza kao selektora, da u dogovoru sa odborom ponudi drugačiji pristup.
– Prošli put je bila ideja da pozovemo gotovo sve važnije autore vezane za Prijedor, jer do sada ih nikada niko nije uspio okupiti i dovesti. Bila su to svjetska imena i univerzitetski profesori Kragulj, Miljuš, Stahov, Marjanović, Gavranović, Sovilj, Karan i Banović – kaže Marjanović.
Prema njegovim riječima, ovaj put je preovladalo opredjeljenje za mlade autore avangardne grupe „Protok“, koja je ušla u sve tokove savremene umjetnosti kod nas.
– I grupno i individualno su daleko dobacili u širem smislu i čini mi se da kod njih ima najmanje mimetičkog, odnosno da su dosta originalni – ističe Marjanović.
„Protok“ je centar za vizuelne komunikacije iz Banje Luke i često sarađuje sa centrima savremene umjetnosti.
– Dovoljno je reći da su maksimalno uključeni u prestižnu manifestaciju „SpaPort“ u Banjoj Luci, koja je po pravilu na više lokacija i smatram da je to veoma zahtjevan projekat i sam sam se uvjerio da su ga maksimalno dobro iznijeli – rekao je Marjanović.
Na koloniju su pozvani umjetnici Radenko Milak, Nenad Malešević, Ana Vidović, Bojan Stevanić, Aleksandar Todorović, Boris Glamočanin, Bojana Baralić, Miodrag Manojlović, Zvjezdana Veselinović i kao gosti Branko Miljuš i Veso Sovilj.
Izložba
U toku osmodnevnog rada umjetnici će biti smješteni u hotelu „Monument“. Radovi nastali na Kozari, vječnoj inspiraciji umjetnika, biće izloženi u Muzeju Kozare u Prijedoru, na izložbi koja će biti otvorena, po tradiciji, u septembru, povodom 38. književnih susreta na Kozari.
Glas Srpske

Comments are closed.