Česi i ove godine pobjednici „Zlatne Vile“

Dodjela nagrade: „Moravia hor“ iz Češke pobjednik „Zlatne Vile“

„Moravia hor“ iz Češke pobjednik je 17. Međunarodnog festivala horova „Zlatna Vila“, dok je nagradu publike dobilo Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Banjaluke.

Predsjednik tročlanog stručnog žirija, dirigent i kompozitor iz Makedonije, Zapro Zaprov, objasnio je da su Česi ostavili najbolji utisak.

– Ovo nije bio lak zadatak za žiri, mnogo je dobrih horova i teško je bilo izabrati najboljeg, ali presudan je bio sveopšti utisak – kaže Zaprov.

Osnivač i dirigent „Moravia hora“ iz Ostrave, Jozef Surovik, nije krio oduševljenje zbog nagrade u gradu na Sani.

Gradski hor „Vardar“ iz Makedonije

– Meni je sve prekrasno, veoma sam srećan i zadovoljan – kazao je Surovik uz zaključak da je bilo prelijepo slušati i srpske horove za koje smatra da imaju lijepe repertoare i glasove.

Surovik koji vodi nekoliko horova već je nastupao na „Zlatnoj Vili“.

Prije dvije godine sa horom „Kantita letita“ na ovom festivalu osvojio je nagradu publike. Zanimljivo je da su Česi i prošlogodišnji pobjednici.

Hor „Kantemus“ Slovenija

Tada je „Hor Ostrava“ pod dirigentskom palicom Petre Rašikove osvojio „Zlatnu vilu“.

Za horove je jednako vrijedna i nagrada publike. Nju je „Jedinstvo“ iz Banjaluke osvojilo i 2013. godine, tada kao i ove godine pod dirigentskom palicom Nemanje Savića.

– Ova nagrada nam znači puno zato što nas je izabrala publika iz grada koji mnogo volimo i zato što smo na domaćoj sceni što je možda i najteže za nastupanje – poručila je Jovana Komljenović iz „Jedinstva“.

Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca

Festival horova tradicionalno se organizuje povodom 16. maja, Dana grada Prijedora.

Ove godine nastupilo je devet horova iz BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Mađarske i Češke.

Autor: Bojana Majstorović – Blic.rs

Comments are closed.