Četrdeset godina igre i pjesme Brezičana

20160410180205_364220

Kulturno-umjetničko društvo „Milan Egić“ iz Brezičana održalo je u pozorištu u Prijedoru svečanu akademiju povodom 40 godina postojanja. Ženska voklana grupa otvorila je manifestaciju obilježavanja jubileja, a nakon njih nastupio je i tamburaški orkestar.

Dragan Savanović, predsjednik Upravnog odbora KUD „Milan Egić“ iz Brezičana ističe da je obilježavanje ovog jubileja veliki uspijeh za KUD.

„KUD Milan Egić broji nekoliko sekcija, od kojih je folklorna sekcija najmasovnija i najizraženija i ona ima tri sastava. Podmladak pionira, srednja grupa i grupu seniora koja je prva postava. Još postoji i sekcija veterana koja je više rekreativnog karaktera. Pored folklornih, značajna je tamburaška sekcija, ženska vokalana grupa, muzički orkestar i počela je s radom i muška pjevačka grupa“, istakao je Savanović.

Predsjednik Upravnog odbora dodaje da je bilo teško dići ponovo na noge ovo društvo nakon ratnih dešavanja.

„Bio je jedan pokušaj 1997. godine, međutim, nismo uspjeli. Ponovna inicijativa 2009. godine urodila je plodom, nakon okupljanja starih članova iz predratnog perioda, donesena je odluka i pokrenuta je inicijativa i za manje od godinu dana smo imali jedan odličan godišnji koncert. Inače, Društvo je 7. marta 1976. registrovano i povodom tog datuma bio je prvi godišnji koncert“, dodao je Savanović.

On je dodao da KUD već sedam godina radi punim kapacitetom, te da su se stekli uslovi i za proširenja.

„Moram naglasiti da su nam grad Prijedor i gradonačelnik još 2010. godine omogućili prostorije za rad, veliku salu i binu, međutim, kako Društvo već sedam godina radi punim kapacitetom i kako smo nabavili mnogo nove opreme i nošnji, sada nam trebaju malo ugodnije prostorije, jer kada manje grupe vježbaju, to nije jednostavno u velikoj sali i potrebne su nam prostorije za čuvanje opreme, nošnji i arhiva“, dodao je Savanović.

Publika je u punoj sali prijedorskog pozorišta kroz dokumentarni film, koji je svojevrsna monografija, imala priliku da se upozna sa počecima KUD-a „Milan Egić“ iz Brezičana, usponima, stagnacijom i ponovnim uzdizanjem nakon ratnih dešavanja. Članovima ovog društva uručena su i priznanja, a među njima su se našli Žarko Malbašić, Željko Đurica i Una Mutić, članica ženske vokalne grupe. Plaketa „7. mart“, koja je najveće i najznačajnije priznanje, uručena je Mirku Markanoviću, prvom predsjedniku Društva, i sadašnjem predsjedniku Draganu Savanoviću. Nakon dodjele priznanja nastupio je folklorni ansambl igrama iz Šumadije. Publici su se predstavili i najmlađi članovi KUD „Milan Egić“, koji su zatvorili manifestaciju koreografijom „Prođi, Mile, kroz naš kraj“, koja potiče iz centralne Srbije.

Autor: David Jojić – Nezavisne novine

Comments are closed.