Dani KUD-a Brdo Hambarine-Očuvanje običaja i tradicije

Kulturno-umjetničko društvo “Brdo” iz Hambarina priredilo je Veče folklora, nakon čega je održano i tradicionalno bosansko sijelo. Kako kažu članovi društva koje je svoj rad počelo prije četiri godine, cilj je da se narodni običaji i tradicija žitelja sedam prijedorskih bošnjačkih sela lokaliteta Brdo, obnove i sačuvaju od zaborava. Zato su i osmislili manifestaciju koju su nazvali “Dani KUD-a Brdo”, a u goste su im došli prijatelji i članovi kulturno-umjetničkih društava iz dijaspore u Austriji i Hrvatskoj. Nazif Pađan, predsjednik KUD-a “Brdo”, kaže da ovo društvo okuplja oko 60 članova i pokriva šest mjesnih zajednica.
– Ovo je naša prva manifestacija, koja će prerasti u tradiciju. Društvo ima dramsku, folklornu, likovnu, muzičku sekciju te sekciju kućnih radinosti. Veoma smo aktivni, a na našoj manifestaciji se predstavljaju društva iz Pule u Hrvatskoj te iz Austrije koja su, zajedno sa prijedorskim KUD-ovima, u Hambarinama priredili smotru folklora. Naš cilj je da se mladi, na ovaj način, druže te da čuvaju od zaborava narodne običaje i tradiciju – kazao je Pađan.
Jasmin Omerović iz Rovinja predsjednik je KUD-a “Bosna” iz Istarske županije, koja ima sjedište u Puli. Kaže da mu je čast što je KUD “Bosna” pozvano na manifestaciju u Prijedor.
– Ovdje smo kod prijatelja, sa željom da gradimo mostove prijateljstva i dobrosusjedskih odnosa među članovima naših zajednica. Naše društvo broji 120 članova koji promiču bosansku kulturu i tradiciju širom Hrvatske. Ambasadori smo dobre volje koji nastupaju i širom Evrope i svijeta. Imamo svoju muzičku, folklornu i plesnu sekciju. Od pjesama njegujemo sevdalinke i rado smo viđeni gosti, gdje god da se pojavimo – kazao je Omerović.
Njegovo mišljenje dijeli i Refija Arifagić, predstavnica KUDa “Kozara” iz Kozarca. Ona podsjeća da je društvo obnovilo svoj rad prije tri godine i da ima 120 aktivnih članova.
-Njegujemo kulturu, običaje i tradiciju, ne samo bošnjačkog, nego i drugih naroda i narodnosti, koji su živjeli na prostoru bivše Jugoslavije. Izvodimo splet narodnih igara iz republika bivše nam domovine. Internacionalno smo društvo koje okuplja mlade ljude uzrasta od šest godina pa nadalje – kazala je Refija Arifagić.
U svečanoj povorci koju je, svojim fijakerom u koji je bio upregnut konj Soko, predvodio Feriz Medić, mještanin Hambarina, našlo se šest KUD-ova. Feriz je u kočiji vozio i svog prijatelja harmonikaša Mustafu Muhića, maestra na harmonici, koji mu je, kako kaže, oduvijek partner na ovakvim i sličnim manifestacijama.
– Fijaker je nekada vozio i moj djed Salko, koji je u svojim kočijama, prije pune četiri decenije, vozio ugledne ljude, predsjednike opština i političare: od Prijedora, Banjaluke, Ključa i Sanskog Mosta. To su njegove staze bile, a hranio je konje koji su baš vukli fijaker. Odlučio sam da, nakon toliko godina, obnovim ovu porodičnu tradiciju i nisam se pokajao. Svoj fijaker, u vrijeme ljeta, vozim po svadbama, veseljima, ali i smotrama folklore poput ove na Brdu. Sretan sam što imam priliku da pokažem svoj fijaker i konja Sokola, koji je kod mene već šest mjeseci – kazao je Feriz Medić koji je sam konstruisao i izgradio fijaker od drveta i raznih drugih materijala.
Manifestaciju je pozdravila i Azra Pašalić, predsjednica SO Prijedor, koja je rekla da je lokalna zajednica i finansijski podržala “Dane KUD-a Brdo”, na Hambarinama. Nakon smotre i igre, priređeno je bosansko sijelo sa tradicionalnom narodnom kuhinjom i bosanskim specijalitetima.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.