Deset slikara stvara na Kozari

Peti saziv Likovne kolonije „Sreten Stojanović“ biće otvoren u ponedjeljak, 3. avgusta, a zvaničan početak rada biće obilježen prigodnim programom u hotelu „Monument“ na Mrakovici, potvrđeno je iz Organizacionog odbora ove kulturne manifestacije. Selektor kolonije akademski slikar Predrag Marjanović rekao je da je sve spremno za početak rada umjetnika. – Nerado upotrebljavam riječ kolonija, više sam za simpozijum ili saziv slikarski koji nosi ime velikog umjetnika sa ovih prostora Sretena Stojanovića, tako da je njena poenta ove godine bila da okupimo najpoznatije slikare sa ovih prostora srednje i starije generacije, kazao je Marjanović.

On je dodao da je riječ o harizmatičnim imenima slikarstva kao što su Radovan Kragulj, Ljubomir Stahov, Branko Miljuš, Zoran Banović, Veso Sovilj, Biljana Gavranović. Pored pomenutih, u radu kolonije učestvovaće i sam Marjanović, te kao gost Mladen Karan iz Firence.

Radovi nastali na Kozari, vječnoj inspiraciji književnika, slikara i drugih umjetnika, biće izloženi u Muzeju Kozare u Prijedoru, na izložbi koja će biti otvorena u septembru povodom 37. književnih susreta na Kozari.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.