„Djelidba“ Skendera Kulenovića u izvedbi ansambla Pozorišta Prijedor je istina o našem usudu ali i ponuda za izlaz

U takmičarskom dijelu 29. Regionalnih Susreta bh kazališta u Brčkom u Domu kulture sinoć je izvedena sedma po redu predstava: „Djelidba“ Skendera Kulenovića, u režiji Marka Misirače, a sjanu igru „na daskama koje život znače“ pružili su glumci Pozorišta Prijedor.

Glumili su: Radenko Bilbija, Aleksandar Stojković, Slobodan Ćustić, Siniša Vučićević, Goran Jokić, Dean Batoz, Darko Cvijetić, Želimir Rivić, Rade Stupar i Mirela Predojević.

Proročanski tekst „Djelidba“ Skendera Kulenovića, koji je 1947. godine, kao komedija, zabranjen istu veče kada je i izveden, od strane tadašnjeg komunističkog režima, danas se doima kao tragedija, bila je opšta konstatacija izrečena za okruglim stolom.

No, najvažnije je da je u povodu jubileja, 60 godina od osnivanja Pozorišta Prijedor Skender Kulenović vraćen na pozornicu, u naše živote, i uz sve strahote na koje ukazuje tekst, gluma, režija, scena, muzika i sve drugo vezano za dramu „Djelidba“, ipak je bitno da se ovaj tekst, i ovaj pisac, pjesnik i dramatičar Skender Kulenović, ponovo razotkriva pred nama.

I priča i drama o našoj autodestrukciji, o nama poganima, zlima, ubicama i samoubicama, u postavci ogoljena do bola i uzaludnosti, jeste istina o našem usudu zle kobi, ali i jedna svojevrsna pjesnička i ljudska ponuda za izlaz.
Tekst – www.radio-brcko.co.ba
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.