Dodijeljena Književna nagrada Dr Esad Sadiković

U znak sjećanja na uglednog prijedorskog ljekara i humanistu stradalog u ratu 1992. godine u prijedorskom pozorištu je u četvrtak uveče po drugi put dodijeljena književna nagrada „Dr. Esad Sadiković“. Nagrada je dodijeljena u sklopu Večeri sjećanja na ovog Prijedorčanina koju su ove godine organizovali Fondacija „Dr Esad Sadiković“ i Udruženja građana „Behar“ iz Prijedora. Samoj manifestaciji su prisustvovali brojni Prijedorčani, doktorovi prijatelji, poznanici, komšije, među kojima su između ostalih bili i predsjednica SO Prijedor Azra Pašalić i načelnik općine Sanski Most Sanjin Halimović. Tokom večeri su dodijeljene su i književne nagrade za radove koji su pristigli na objavljeni konkurs. Prvu nagradu je osvojila Lamija Begagić iz Zenice, drugi je bio Marko Gregor iz Koprivnice u Hrvatskoj dok je treće mjesto osvojio Omer Ć. Ibrahimagić, doktor iz Tuzle.
Osim prigodnih plaketa dobitnici su nagrađeni i novčanim iznosima od 2000 KM, 1000 KM i 500 KM. Kako je rekao pisac Marko Vešović, predsjednik ovogodišnjeg žirija, na konkurs je pristiglo oko 150 radova koji su bili mnogo boljeg kvaliteta nego prošlogodišnji. „Nakon prve selekcije ostalo je 12 radova od kojih je svaki zasluživao nagradu. Ipak, mi smo se odlučili za ova 3 za koja smatramo da ispunjavaju sve kriterije zadane u konkursu i smatram da nismo pogriješili“, rekao je Vešović. Alida Pejić iz Upravnog odbora Fondacije „Dr Esad Sadiković“ je istakla kako je posebno raduje veliki broj kvalitetnih radova koji su, zahvaljujući prije svega internetu, pristigli iz svih zemalja okruženja pa čak i šire što je garant da će ova književna nagrada ostati i opstati. Lamija Begagić, dobitnica prve nagrade za priču „Dva školska časa“, je rekla da je presretna osvojenim priznanjem iako joj nije prvo a njena priča govori o djetinjstvu iz ugla jednog 14-ogodišnjeg dječaka i sadrži neke autobiografske elemente. Marko Gregor iz Koprivnice, dobitnik druge nagrade za priču „Dudek je na vrijeme sišao sa vlaka“, je istakao sve prednosti interneta koji mu je omogućio da sazna za književnu nagradu. Gregor piše kratke priče i poeziju koje je objavljivao u „Večernjem listu“ i svim najznačajnijim književnim časopisima u Hrvatskoj a narađena priča je povezana sa serijom „Gruntovčani“. Doktor Omer Ć. Ibrahimagić iz Tuzle, dobitnik treće nagrade za priču „Vrijeme trešanja“, bavi se pisanjem preko 20 godina i dobitnik je nekoliko značajnih nagrada kao što je nagrada „Mak Dizdar“ za najbolju knjigu poezije.
Tokom same večeri nastupio je prvak tuzlanskog pozorišta Muharem Osmić, muzičar Sead Delkić Papec a o samom doktoru Sadikoviću je govorio putopisac i novinar Vehid Gunić koji je autor knjige „Doktor Eso“. Prikazani su i dijelovi dokumentarnog filma o doktoru Sadikoviću čiji je autor Rezak Hukanović, vlasnik i glavni urednik Nezavisne televizije 101 iz Sanskog Mosta. Doktor Esad Sadiković je bio predsjednik Udruženja ljekara bivše Jugoslavije i član Svjetske zdravstvene organizacije „Ljekari bez granica“ te ekspert Ujedinjenih nacija. Ubijen je 5.avgusta 1992. godine a njegovi skeletni ostaci su pronađeni u jami Hrastova Glavica nadomak Sanskog Mosta.