Druženje s bajkom u dječijoj pričaonici

Matična biblioteka „Ćirilo i Metodije“ otvorila je svoja vrata najmlađim Prijedorčanima sa željom da kroz Dječiju pričaonicu predškolskoj djeci na što ljepši način otkriju čari lijepe književnosti, razvijaju njihovu ljubav prema knjizi i upoznaju ih od kolike je važnosti njeno čitanje.
Direktor ove ustanove Mara Ećim kaže da djeca pored sadržaja kao što su igračke i didaktički materijal ovdje mogu da nauče dosta korisnih stvari, odnosno da od „malih nogu“ zavole knjigu.
– Ciljna grupa su nam mališani predškolskog uzrasta koji su krenuli, ili će iduće školske godine sjesti u školske klupe i koji tek uče da pišu. Naši bibliotečki radnici kroz interaktivan rad sa njima, čitajući im bajke, basne ili druge priče namijenjene njihovom uzrastu i prepričavajući ih sa njima, otkrivaju im svu ljepotu lijepe književnosti – kazala je Ećimova.
Ona je dodala da im je u opremanju Dječije pričaonice znatno pomogla Fondacija „Arcerol Mittal“ Prijedor, koja im je poklonila televizor i DVD, preko kojih prikazuju edukativne crtane filmove.
Dječija pričaonica je, zbog skučenog podstanarskog prostora u kojem se već decenijama nalazi biblioteka, smještena u Dječije odjeljenje, čiji je dio preuređen za tu namjenu.
– U njoj djeca radnim danima borave od osam do 16 časova, a u proteklih desetak dana, koliko je otvorena, najbolju saradnju ostvarili smo sa Osnovnom školom „Branko Ćopić“ i Dječijim vrtićem „Radost“ – kazala je Ećimova i dodala da se nadaju da će u idućem periodu biti sve više zainteresovanih roditelja da svoju djecu uključe u nju.
Ona je istakla da se nada da neće još dugo čekati da im se pronađe odgovarajući prostor za njihovu ustanovu i naglasila da će im se tek sa rješavanjem ovog njihovog višedecenijskog problema otvoriti mogućnosti u obogaćivanju sadržaja svih segmenata biblioteke, među kojima i Dječije pričaonice.
Mašta
Bibliotečki radnici u Dječijoj pričaonici podstiču maštu najmlađim čitaocima, motivišu ih da oni sami ispričaju nove priče. Pružaju im šansu da ispolje kreativnost i time što u biblioteci mogu i da crtaju.
Glas Srpske

Comments are closed.