Etno-grupa Molitva iz Prijedora-Očuvanje tradicije i starih pesama

Ne treba da se zaboravi ko smo, gde smo i kome pripadamo. Pesma je ta koja nosi pečat vremena i govori nam o onom najlepšem iz našeg narodnog stvaralaštva. Sa tim ciljem je 2008. godine u Prijedoru osnovana etno-grupa „Molitva“.
-Kažu da nije greh naučiti tuđu pesmu. Ali, veliki je greh zaboraviti svoju. Pet godina se trudimo da sačuvamo tradicionalnu srpsku pesmu, ne samo Potkozarja, nego i drugih srpskih prostora-kaže nastavnica muzičke kulture u OŠ „Petar Kočić“ Blagica Elenkov, koja vodi „Molitvu“.
Ona dodaje da je etno-pesma za kratko vreme postala popularna među decom, što pokazuje i sve veći broj članova grupe „Molitva“.
-Na početku smo imali sedam članova, a sad već imamo veliku i malu „Molitvu“, odnosno učenike koji pevaju već par godina i nove članove koji nam stalno pristižu – kaže Elenkova.
Ona dodaje da je repertoar šarolik. Najviše ima izvornih pesama i duhovne muzike.
-Repertoar smo proširili i na pesme drugih naroda, pa tako pevamo vlaške, ruske, bugarske i romske pjesme i nekoliko kompozicija koje imaju moderniji ritam, kao što je „Oj devojko, dušo moja“ i „Oj nevene,divno seme“ – rekla je Elenkova.
Ono po čemu je „Molitva“ posebna jeste i to što se trude da instrumenti koje koriste budu neobični, pa tako „sviraju“ na modificiranoj prvoj ručnoj veš-mašini, rifljama. Kao darabuku koriste tikvu, kišni štap, a zvečke su napravljene od svinjskih papaka. Nezaobilazan instrument su i kašike.
-Sve to decu još više animira jer i oni sviraju na nekim od tih instrumenata. Na taj način osvežavamo svoje pesme, ali gradimo i prepoznatljiv zvuk – istakla je Elenkova.
„Molitva“ je u poslednjih pet godina zabilježila niz značajnih nastupa.
-Za nas je bilo najznačajnije predstavljanje u „Žikinoj šarenici“ 2009. godine, gde smo pevali tri kompozicije zajedno sa horom nastavnika „Pletisanke“ i školskim orkestrom – rekla je Elenkova.
Ona je dodala da „Molitva“ iza sebe ima i veliki broj humanitarnih koncerata, kao i nastupa za Božić i Vaskrs. Učestvovali su i u Noći muzeja i obilježavanju Dana biblioteke u Prijedoru.
-Sa „Molitvom“ i decom iz Prijedora sam komponovala pesmu „Prijedor moj voljeni grad“ i snimila spot, dok je etno-pjesma „Prijedore grade“ jedna od najizvođenijih – kaže Elenkova.
Tekst – Blic
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.