Evropsko srebro za SKUD „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor

Sa 24. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, održanoj u Beogradu 8. i 9. juna ove godine, folklorni ansambl SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor vratio se sa srebrenom plaketom. U veoma jakoj konkurenciji, među 56 učesnika iz 12 evropskih zemalja i oko tri hiljade igrača, ansambl Društva je oduševio gledaoce u prepunom„Sava centru“.

Stručni žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti folklora visoko je ocijenio nastup ansambla i njegovo izvođenje koreografije Dajane Kostić, Igre iz Gornjeg Visoka „Povedi oro, Todoro“, odlučivši da srebrna plaketa bude dodijeljena Društvu iz Prijedora.

„Samo 1.5 bod nas je dijelio od zlatne plakete. Na sceni se osjetila velika energija i velika radost našeg, jednog od najmlađih, sastava na Smotri. Iz publike se čulo da „oni ne glume nego igraju punog srca“, rekla je Milena Marić Ciganović, predsjednik Društva. Ona je dodala da je veoma i srećna što je bila dio ovog poduhvata. Zahvalila se gradu Prijedoru, gradonačelniku Milenku Đakoviću na razumijevanju i podršci i svima koji su bilo na koji način pomogli da Društvo nastupi u Beogradu. Predsjednica se posebno zahvalila koreografkinji Dajani Kostić na pomoći i vremenu koje je provela sa ansamblom tokom Smotre. zahvalnost je izražena ponosna i uzbuđena i srećna što sam bila dio ovog poduhvata. Ovo je potvrda da smo na pravom putu, da radimo i zalažemo se i sigurno veliki podstrek i inspiracija za naš dalji rad i napredak. Zahvaljujemo se Gradu Prijedoru, gradonačelniku gospodinu Đakoviću na razumijevanju, pomoći i podršci, te svakako i svima koji su nam na bilo koji način pomogli. Veliku zahvalnost dugujemo Dajani Kostić, koja se potrudila da nam pomogne i bude uz nas tokom Smotre.

„Dugo smo se pripremali za ove važne nastupe. U tom periodu bila nam je značajna svaka sugestija, svaki detalj i stručni savjet. Održali smo ko zna koliko proba. Bilo je i naporno i teško, ali uspjeli smo da održimo pozitivnu atmosferu, bez nervoze, a pred nastup i uz blago izraženu tremu, koja je u tim trenucima i dobra stvar“, kazao je Mladen Radić, umjetnički rukovodilac ansambla.

Društvu „Dr Mladen Stojanović“ sada predstoje novi zadaci i izazovi.

„U proteklih nekoliko mjeseci stalno smo u pokretu, a taj tempo se nastavlja. Čeka nas gostovanje u Sloveniji, pa Završni koncert, potom nastup na Festivalu „Kozarski etno“ u Piskavici 5. jula. Dan kasnije stižu nam gosti iz Beograda, sa kojima ćemo održati zajedničko veče folklora a naš Hor ima koncert 7. jula u prijedorskoj Galeirji. Zovu nas u Bjelorusiju kao ranijeg učesnika tamošnjeg festivala, ali to sigurno neće moći da se uklopi u sve naše obaveze. U julu idemo u Grčku na festival. Poslije ovog uspjeha na Evropskoj smotri, samo nam stižu čestitke, a sa njima i pozivi za gostovanja“, najavio je planove sekretar Društva Nebojša Aleksić.

Comments are closed.