Filip Višnjić u Spomen-kući porodice Stojanović

Pre nekoliko godina otvorena Spomen-kuća porodice Stojanović u Prijedoru deo je Muzeja Kozare i postala je mesto koje godišnje poseti nekoliko stotina mladih i turista u ovom potkozarskom gradu.
Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac je jednom prilikom rekao da je Mladen Stojanović, košarkaški stručnjak koji živi u Minhenu, najviše učinio da se sakupe i na jednom mestu predstave slike, crteži, fotografije, knjige, dokumenti i lični predmeti prote Sime Stojanovića i njegova četiri sina, među kojima su čuveni dr Mladen Stojanović, lekar i revolucionar sa Kozare, ali i umetnik Sreten Stojanović.

Ovih dana u Minhenu Mladen Stojanović pravi planove za novo putovanje u rodni grad.

– Od sestrića Relje Starovića dobio sam bronzani reljef sa likom Filipa Višnjića koji je nastao 1955. i umetničko je delo mog strica vajara i akademika Sretena Stojanovića. Ona će ove jeseni biti odnesena u Spomen-kuću porodice Stojanović i postati deo bogate zbirke dela Sretena Stojanovića, koja sadrži više od stotinu slika, akvarela, grafika i vajarskih umetničkih radova. Uskoro bi u Narodnom muzeju u Beogradu trebalo da bude napravljena u gipsu i kopija skulpture „Moj otac“ Sretena Stojanovića koju je on izradio 1919. na početku studija – kaže Mladen.

Ova vredna zbirka sve više se obogaćuje, a posebnu vrednost imaće reljef sa likom slepog narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjića koju je u svojoj kući u Germeringu kod Minhena držao dr Relja Starović.

Na nagovor Mladena Stojanovića on je delo Sretena Stojanovića odlučio da pokloni Muzeju Kozare, odnosno Spomen-kući porodice Stojanović u Prijedoru koja je za posetioce otvorena u maju 2007. i ima tri dela. Prizemlje čine lični i drugi predmeti članova porodice Stojanović, među kojim su i školske diplome iz 1880. dok je Mladenov deda prota Simo Stojanović učio bogosloviju.

Tu su i lični predmeti legendarnog doktora sa Kozare dr Mladema Stojanovića. Na prvom spratu nalaze se umetnička dela vajara i akademika Sretena Stojanovića. U potkrovlju je sala sa 50 mesta gde se prikazuju filmovi, održavaju izložbe, literarne i muzičke večeri.

Savest porodice
Mladen Stojanović iz Minhena sin je Veljkov koji je četvrto najmlađe dete prote Sime Stojanovića i do sada je poklonio više od 80 vrednih ličnih predmeta, dokumenata i umetničkih dela Muzeju Kozare u čijem sastavu je i Spomen-kuća porodice Stojanović. On i dalje neumorno traži, sakuplja i donosi sve što govori o ovoj uglednoj potkozarskoj porodici. Zbog toga ga direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac i naziva savešću porodice Stojanović.

Putujuća zbirka
Do sada je Spomen-kuću porodice Stojanović u Prijedoru razgledalo više od 10.000 posetilaca. Ovih dana završena je i Likovna kolonija „Sreten Stojanović“ koja je održana na Mrakovici sedmu godinu zaredom, a okupila je slikare iz bratskih opština grada Prijedora. Zanimljivo je i da deo najvrednijih vajarskih radova Sretena Stojanovića koji se nalaze u Spomen-kući porodice Stojanović u Prijedoru čini pokretnu zbirku koja putuje po drugim gradovima i muzejima.

Vesti

Comments are closed.