Galerija u šumi

Izložba desetak umjetničkih instalacija nastalih u okviru projekta „Ars Kozara“‘ Likovnog udruženja „Tačka“ predstavljena je juče posjetiocima. Svečanom otvaranju umjetničke staze na Mrakovici prisustvovao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović. – Siguran sam da će ovo postati brend ne samo Prijedora i Kozare, nego i Republike Srpske, rekao je Kasipović poslije obilaska eksponata rađenih na lokalitetu Glavuša.

On je dodao da stvorene instalacije djeluju impresivno i poručio svim ljubiteljima prirode da posjete Mrakovicu i obiđu izložbu, te da čuvaju ova umjetnička djela čija je suština njihovo što duže trajanje u prirodi.

– Ministarstvo ima privilegiju da sarađuje sa ovim mladim ljudima na ovom projektu jedinstvenom na Balkanu i ovo je za nas novi način razmišljanja i nova vizija umjetnosti, naglasio je Kasipović dodajući da će resorno ministarstvo i ubuduće pomagati ovaj projekat.

Jedan od predstavnika Udruženja „Tačka“ Igor Sovilj rekao je da je ova „laboratorija u šumi“ ove godine putem konkursa okupila pet mladih likovnih umjetnika i to po jednog iz Trebinja, Beograda i Prijedora i dva iz Sarajeva.

– U gostima su nam bili umjetnici iz Italije koji imaju sličan projekat „Opera Bosko“ i koji će biti naši partneri kada ovaj projekat budemo predstavljali na evropskom nivou, kazao je Sovilj.

Idejni tvorci i organizatori treće „Ars Kozare“ su članovi Udruženja „Tačka“, a finansijski su je podržali Udruženje „Projekt – Prijedor“, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a dijelom i Ambasada Italije u BiH.

Cilj projekta „Ars Kozara“ jeste postavljanje umjetničkih instalacija načinjenih najvećim dijelom od prirodnih materijala, a ova djela čine svojevrsnu šumsku galeriju otvorenu posjetiocima i izloženu djelovanju prirode, tako da se poslije određenog vremena vraćaju u prirodan ciklus.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.