Glumci u avanturi na Goloj planini

Ni sunce koje ovih dana obasjava padine Gole planine na Kozari, kao ni kiša koja je na početku snimanja ometala filmsku ekipu nisu odgovarajući ambijent za snimanje filma „Neprijatelj“. Međutim to ne ometa vrijednu filmsku ekipu da obavlja sve potrebne pripreme i da kada se stvore uslove, odmah nastave sa radom.

Glavni organizator snimanja Sanja Stanić potvrdila je da treća radna sedmica snimanja protiče po planu i da je čitava ekipa zadovoljna.

– Zadovoljni smo do sada urađenim poslom, a kada su povoljni uslovi za snimanje na set polazimo već u 6,40 i vraćamo se oko 19 časova – kazala je Stanićeva.

Na snimanju je čitava filmska ekipa, koja je juče zbog neplanirano lijepog dana iskoristila priliku da se zagrije na suncu i dočeka da zađe sunce, kako bi nastavili sa radom.

Pored Vuka Kostića, Slavka Štimca da zađe sunce čekao je i šetao po Kozari i prijedorski glumac Aleksandar Stojković poznatiji kao Piksi.

– Osim što ne možemo uticati na vrijeme, pa imamo ovakve pauze u snimanjima sve drugo je dobro. Imali smo oluje prvih dana i objekat gdje snimamo je prokišnjavao , ali smo to brzo riješili. Uglavnom ispunjavamo plan i veoma sam zadovoljan i sa glumcima i sa rediteljem – rekao je Stojković.

On je dodao i da su se glumci iz Republike Srpske koji su dio ovog projekta sjajno pokazali i da sa iskusnijim kolegama iz Srbije veoma dobro sarađuju.

– Baš smo dobra ekipa. Nema nikakve nervoze, a tome dosta doprinosi i ambijent Kozare u kojem uživamo u kratkim predasima kao što je i ovaj – kazao je Stojković.

Inače planirano je da snimanje filma „Neprijatelj“, šesto ostvarenje reditelja Dejana Zečevića traje osam nedjelja. Film će se snimati uglavnom na Kozari, a zamišljeno je da neki dijelovi budu snimljeni u Prijedoru, na prostoru nekadašnje fabrike „Celpak“, zatim u banjolučkom „Incelu“ i okolini Mrkonjić Grada. Posljednje scene biće snimane u Beogradu.

Za produkciju je zadužena filmska kuća „Biberče“ i „Balkan film“, a koproducenti su „Tivoli films“ iz Mađarske, „Maksima film“ iz Hrvatske i „Skopje film studio“ iz Makedonije.

U filmu glume Vuk Kostić, Slavko Štimac, Ljubomir Bandović, Tihomir Stanić, Aleksandar Stojković, Marija Pikić, Dragan Marinković, Duško Mazalica, Stefan Bundalo, Goran Jokić, Vladimir Ðorđević i drugi.

Scenario potpisuje Ðorđe Milosavljević, scenografiju Zorana Petrov, kostime osmišljava Lana Pavlović, dok će muziku komponovati Kiril Džajkovski, poznati makedonski pjevač.

Budžet

Riječ je o antiratnom filmu, koji treba da pruži neobičan i ubjedljiv pogled na eks-jugoslovensku stvarnost devedesetih godina prošlog vijeka.

Film  „Neprijatelj“ finansijski su podržali Filmski centar Srbije, Ministarstvo za kulturu Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a predviđen je budžet u iznosu od 900.000 evra. Publika će ga, prema prvim najavama moći vidjeti sljedeće jeseni.

Glas Srpske

Comments are closed.