Godišnji koncert KUD Osman Džafić

Kulturno umjetničko društvo „Osman Džafić“ je proteklog vikenda održalo svoj prvi godišnji koncert u prijedorskom pozorištu. Iako je koncert došao usred snježnog vremena, što se odrazilo i na nešto slabiju posjetu, svi prisutni su mogli da uživaju u nastupu horske, folklorne i muzičke sekcije društva kao i u nastupu članova KUD „Stari Grad“ iz Ključa koji su bili gosti na ovoj priredbi. Obraćajući se prisutnima na početku nastupa, predsjednik KUD-a „Osman Džafić“ Nihad Mehadžić se naročito zahvalio gostima iz Ključa koji su pokazali veliku hrabrost i usudili se po ovakvom nevremenu zaputiti ka Prijedoru kako bi nastupili na godišnjem koncertu. „To dokazuje da su u pitanju veliki ljudi i naši prijatelji sa kojima imamo odlične odnose“, dodao je Mehadžić i istakao veliki broj prijatelja širom BiH, u Parizu, Nirbergu, Minhenu, Ulmu, Geteborgu, i drugim mjestima gdje žive Prijedorčani od kojih su mnogi u periodu od 1971. godine kada je društvo osnovano pa sve do danas bili njegovi članovi.

„Zahvaljujem se svima onima koji su nam omogućili da obnovimo djelovanje KUD-a „Osman Džafić“ 2002. godine, svima onima koji su nam omogućili da obiđemo Švedsku, Njemačku, Italiju, Francusku, svima onima koji su na bilo koji način pomogli naš rad bilo kroz novčanu pomoć, bilo u vidu materijala i opreme potrebne za rad naših sekcija“ rekao je Mehadžić. Na godišnjem koncertu društvo se predstavilo sa mlađom grupom koja je odigrala „Muslimanske igre“ te starijom grupom koja je pripremila nekoliko koreografija. Horska sekcija pod upravljanjem Mirjane Kesić predstavila se sa nekoliko tradicionalnih pjesama i sevdalinki a svoj doprinos dali su i solo izvođači Elma Semanić, Mirsad Hodžić i Kasim Bajrić.

KUD „Stari Grad“ iz Ključa se predstavio sa „Šopskim igrama“ i „Romskim igrama“ a njihov hor sa nekoliko kompozicija. Pristojno popunjeno gledalište prijedorskog pozorišta burnim aplauzom je nagradilo sve izvođače. Na samom kraju godišnjeg koncerta, za koji u društvu ističu da će postati tradicionalan, uručena su priznanja i zahvalnice članovima KUD-a koji su najviše uticali na njegovu promociju i napredak. Zbog prisutne ekonomske krize, za razliku od nekoliko prethodnih godina, KUD „Osman Džafić“ tokom 2009. godine nije odlazio na gostovanja širom Evrope ali je imao više zapaženih nastupa u našoj zemlji.

Tokom ove kalendarske godine mnogo je urađeno na adaptaciji dotrajalog doma „Osman Džafić“ u Puharskoj gdje je zamijenjena dotrajala stolarija i postavljen novi krov pa su uslovi rada društva mnogo optimalniji nego u proteklom periodu. Za narednu godinu planirano je da se velika sala proširi čime bi se dobio dodatni prostor i omogućilo održavanje nastupa kojima bi prisustvovalo više gledalaca. Članovi folklorne sekcije KUD-a će biti u delegaciji opštine Prijedor koja će narednog vikenda gostovati u slovenačkom Bovcu povodom bratimljenja ove dvije opštine i tom prilikom će se predstaviti igrama sa naših prostora.

Comments are closed.