„Gospođa ministarka“ najbolja predstava 29. Susreta pozorišta BiH, Aleksandru Stojkoviću nagrada publike za ulogu u „Djelidbi“

U Brčkom su završeni 29. Susreti pozorišta BiH na kojima je učestvovalo i Pozorište Prijedor sa predstavom „Djelidba“ koju je po tekstu Skendera Kulenovića režirao Marko Misirača.

„Gran pri 29. Susreta pozorišta BiH“ pripala je predstavi „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića koju je u izvođenju Satiričnog kazališta „Kerempuh“, režirao Oliver Frljić.

Ovom ansamblu,većinom glasova stručnog žirija koji su činili prof. dr Muhamed Dželilović, prof. dr Darko Lukić i Ivan Bekjarev, pored novčane nagrade pripala je i „Statua Gran pri Susreta“.

Za najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkog savremenog pisca proglašen je tekst autora Almira Imširevića „Kad bi ovo bio film“ koji je izvelo Narodno pozorište iz Sarajeva. Autoru je pripala staua „Zlatno pero“.

Srpska glumica Radmila Živković, dobila je gran pri za najbolju žensku ulogu za predstavu „Bunar“ Radmile Smiljanić koju je u režiji Egona Savina izvelo UK „Vuka Karadžić“ iz Beograda dok je za najboljeg glumca proglašen njen kolega iz predstave Jovo Maksić.

Posebne nagrade dodjeljivane su pozorištima iz Bosne i Hercegovine. Tako je većinom glasova stručnog žirija nagrada za najbolju predstavu u cjelini „Zlatna statua vijećnice grada Brčko“ pripala Narodnom pozorištu Sarajevo za predstavu „Kad bi ovo bio film“ autora Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića .

Nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu pripale su Nadi Đurevskoj i Miralemu Zupčeviću za uloge Majke i Oca u predstavi Narodnog pozorišta Sarajevo „Kad bi ovo bio film“, a nagrada za najbolju muziku u ovoj predstavi pripala je Damiru Imamoviću.

Kao i ranijih susreta i ovog puta su proglašeni najbolji mladi glumci. Dženana Džanić za ulogu Slobodanke u predstavi „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ koju je izvelo Bosansko narodno pozorište dobila je nagradu kao najbolja mlada glumica, dok je njen kolega Enes Salković , tumač lika Đorđe u istoj predstavi proglašen najboljim mladim BH glumcem. Sanji Džeba dobila je nagradu za kostimografiju u ovoj predstavi, a Mirna Ler za scenografiju, kao i Selma Spahić koja je za režiju ovog komada Tanje Šljivar, takođe dobila prvu nagradu.

Petočlani žiri publike dodjelio je tri nagrade. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva „Kad bi ovo bio film“ . Najbolja ženska uloga pripala je Lani Delić za ulogu Maje u predstavi „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu po ocjeni ovog žirija zaslužio Aleksandar Stojković za kreaciju Sulje Sejdića – Pršlje u predstavi „Djelidba“ Skendera Kulenovića a u izvođenju Pozorišta Prijedor.

Tekst – Radio Brčko
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.