Grad podržava razvoj kulturnog amaterizma

kulturno ljeto prijedor 2012-kud kozara-zampognaro lagaro 5

U Prijedoru radi i djeluje 11 kulturno-umjetničkih društava /KUD/, a lokalna zajednica planski i kontinuirano finansijski i organizaciono podržava razvoj kulturnog amaterizma, kažu u Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Prijedora.

„U protekloj godini grad je iz redovnih sredstava finansirao rad kulturno-umjetničkih društava sa 82.000 KM. Statistički gledano, grad je svaki program društva finansirao sa 323 KM po programu ili po članu društva sa 39 KM“, podaci su ovog odjeljenja.

Sva društva su zakonski registrovana i da imaju izabrane statutima predviđene organe.

„Društva su svoj rad organizovala kroz rad 42 sekcije koje okupljaju ukupno 1.750 aktivnih i 350 pomažućih članova odnosno 4,6 odsto od ukupnog broja stanovništva grada Prijedora“, navode u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

U 2015. godini društva su izvela ukupno 254 nastupa, što je znatno povećanje u odnosu na 2014. godinu kada je izvedeno 145 nastupa.

„Za pripremu ovolikog broja programa društva su održala ukupno 2.300 proba ili sedam dnevno. Iz ovog podatka se vidi da su društva u potpunosti ostvarila jedan od svojih primarnih zadataka: okupljanje i angažovanje mladih u korisnom korištenju slobodnog vremena“, podaci su ovog odjeljenja.

U prošloj godini društva su izvela 25 gostovanja u BiH i 14 nastupa u inostranstvu: Bjelorusiji, Portugalu, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Francuskoj.

Da bi uzvratili domaćinstvo, društva organizuju vlastite smotre, festivale ili godišnje koncerte na kojima su ugostila 20 društava iz BiH i osam iz inostranstva.

U Prijedoru su aktivni Srpsko KUD „Doktor Mladen Stojanović“, Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Vila“, KUD „Osman Džafić“, KUD „Milan Egić“ iz Brezičana, KUD „Omarska“, KUD-ovi pod imenom „Kozara“ iz Prijedora, iz Kozarca i iz Donje Ljubije, KUD „Saničani“, KUD „Čigre“ i KUD „Brdo“ sa Hambarina.

Autor: SRNA

Comments are closed.