Gradski orkestar iz Novog Mesta održao koncert u Prijedoru

Srn2015-9-5_85411_0

Gradski orkestar iz Novog Mesta održao je koncert na malom gradskom trgu u Prijedoru u organizaciji prijedorskog Udruženja Slovenaca „Lipa“.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovaj koncert, održan sinoć, rezultat dugogodišnje saradnje grada Prijedora i slovenačke bratske opštine.

Predsjednik Udruženja Slovenaca „Lipa“ Prijedor Alenka Uduč rekla je novinarima da je namjera bila da se Prijedorčani prisjete svojih orkestara limene muzike koji su nekada bili najprepoznatljiviji po prvomajskim budnicama.

„Prema podacima kojima raspolažemo, prvomajske budnice u Prijedoru počele su još 1932. godine i trajale su do kasnih osamdesetih. Noć uoči svakog prvog maja korzo na kojem je održan ovaj koncert bivao je prepun. Ako biste koga izgubili, teško da biste ga više mogli naći. A, naredno jutro prvomajski uranak najavljivale su budnice, odnosno orkestri limene muzike“, navela je Udučeva.

Gradski orkestar iz Novog Mesta treći je najstariji orkestar u Sloveniji i ove godine obilježava 167 godina postojanja i rada. U Prijedoru je nastupio s 41 članom i izveo niz kompozicija savremene i klasične muzike.

Koncert je organizovan uz podršku Vlade Slovenije i grada Prijedora.

Autor: SRNA

Comments are closed.