Grafike svjetskih umjetnika u Prijedoru

U izložbenom prostoru „Galerije ’96“ početkom 2012. godine ponovo će biti otvoren likovni studio, po čemu je ova institucija postala prepoznatljiva, posebno zato što u vrijeme njegovog trajanja Prijedorčani mogu da učestvuju u stvaranju slika jer učesnici slikaju pred očima publike.
Direktor galerije Tihomir Ilijašević potvrdio je da će ovo biti šesta godina kako se organizuje jedan ovakav događaj.
– Ono što je značajno za ovaj šesti put je da je prostor galerije renoviran, a uvod u čitavu priču je upravo otvorena izložba 36 grafika vrhunskih svjetskih grafičara iz 20 zemalja. Riječ je o izboru radova sa Prvog međunarodnog trijenala grafike koji je tokom ljeta održan u Beogradu – rekao je Ilijašević.
On je dodao da će tako od 8. do 14. januara Prijedor sigurno biti centar umjetničkog dešavanja u širem okruženju, te da će na ovom festivalu učestvovati mladi umjetnici iz Ljubljane, Beograda, Novog Sada, Trebinja, Prijedora i Banjaluke.
– Oni će u ovom izložbenom prostoru stvarati i štampati grafike i od tih grafika koje nastanu ovdje i od onih koje će oni donijeti sa sobom napravićemo izložbu koju ćemo otvoriti 14. januara – kaže Ilijašević.
Prema njegovim riječima, i dalje je dominantan crtež, a umjetnici će raditi tehnikama linorez, linogravura i bakropis, i grafike štampati na presama.
Ilijašević smatra da grafičari vole da razmjenjuju „recepte“, jer grafika podrazumijeva mnogo zanatskih vještina i eksperimentisanja.
– Grafičari su kao stare sajdžije. Oni su predani svojim pločama, natapaju kiselinu i vrlo su interesantan dio umjetničkog svijeta, a mnogo se razlikuju od slikara – kazao je Ilijašević.
S obzirom na to da je riječ o festivalu muzike i crteža, Ilijašević je već za otvaranje, 8. januara, najavio koncert džez trija „Kalvarija“ iz Beograda. Pred prijedorskom publikom 10. januara nastupiće duo vrhunskih muzičara, operskih pjevača koji će izvoditi arije iz napolitanskih opera, a 12. januara je koncert banjalučke grupe „Libertango“, koja svira moderni argentinski tango.
– Nastojali smo da zadovoljimo svačije ukuse, pa pored džeza, napolitanske muzike i tanga, na zatvaranju festivala, 14. januara, biće organizovan koncert bluz trija „Teksaška poplava“ iz Beograda – najavio je Ilijašević.
Akademski slikar iz Prijedora Boris Eremić učestvovao je na svim do sada održanim festivalima muzike i crteža.
– Upravo je druženje i mnogo kvalitetnih umjetnika iz različitih branši, slikara i muzičara, ono što me najviše privlači da svaki put prihvatim poziv da budem učesnik. Nešto se i uradi, ali i druženje je najznačajnije. Slikar sam po vokaciji, imao sam predmet grafiku na akademiji. Obično se više slikari bave grafikom nego grafičari slikarstvom – rekao je Eremić.

Afirmacija mladih
Tihomir Ilijašević kaže da i dalje poštuje osnovno pravilo koje važi od prvog festivala, da u radu učestvuju studenti završne godine likovne akademije i postdiplomci.
– Ne znam da postoji negdje nešto slično, a volio bih da postoji jer smo, pored afirmacije mladih slikara, odlučili da afirmišemo i muzičare među tim slikarima – rekao je Ilijašević.
On je pozvao sve Prijedorčane da tokom festivala budu gosti „Galerije ’96“, da vide kako nastaju grafike i budu dio ove jedinstvene umjetničke priče u Prijedoru.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.