Grcaju u besparici

„Pravci razvoja kulturno-umjetničkog amaterizma na području opštine Prijedor“, naziv je okruglog stola koji je okupio predstavnike prijedorskih kulturno-umjetničkih društava. Ovakva okupljanja u posljednjih nekoliko mjeseci postala su redovna, sa ciljem rješavanja problema koji su u najvećoj mjeri finansijske prirode.
Na području opštine Prijedor trenutno djeluje oko desetak kulturno-umjetničkih društava koja okupljaju 1.187 članova. Za njihove programske aktivnosti Opština već duže vrijeme godišnje izdvaja 80.000 maraka, što je, imajući u vidu povećan broj novoformiranih društava, nedovoljno. Na ovaj problem kulturno-umjetnička društva zajednički su reagovala, ali bezuspješno jer u periodu velike ekonomske krize ova budžetska stavka nije se mogla povećati. Prema riječima Nebojše Aleksića, sekretara SKUD „Dr Mladen Stojanović“ sve primjedbe na nedovoljna sredstva opštinska administracija je uvažila, ali nije bila u mogućnosti više pružiti.
– Svi mi suočavamo se s problemom kako održati redovan rad, kako napredovati i odgovoriti svemu što je postavljeno ispred nas. To je vrlo teško sa sredstvima u iznosu od 80.000 KM na godišnjem nivou, kada se ima u vidu da danas ne djeluju dva-tri kulturno-umjetnička društva, već mnogo više i da svi oni za svoj rad traže dio ovog kolača – rekao je Aleksić.
Ističe da su prijedorska kulturno-umjetnička društva prošle i ove godine imala 319 nastupa od kojih 70 van Prijedora, a 21 nastup u inostranstvu.
Nihad Mehadžćić, predsjednik KUD „Osman Džafić“ kaže da društva preživljavaju zahvaljujući vlastitim projektima, sponzorstvima i donacijama uz pomoć kojih se odlazi na gostovanja van područja Prijedora.
– Ova sredstva koja dobijamo dovoljna su samo za redovno održavanje rada dok za sva gostovanja i putovanja društva moramo tražiti sponzore i donatore. Mladim ljudima koji su članovi naših društava ne možemo ponuditi samo prostor u zgradi, moramo im ponuditi i nekakav sadržaj koji podrazumijeva odlaske u neke druge gradove i države kako bi osjetili draž svoga zalaganja i upornog višegodišnjeg rada u društvu – rekao je Mehadžić.
Predstavnici kulturno-umjetničkih društava naglašavaju da za svoj rad ne traže mnogo sredstava, jer se on zasniva u velikoj mjeri na volonterizmu, već da im je veoma bitna pažnja opštine, države i stanovništva.
Fokus

Comments are closed.