Hor Vila

Srpsko pravoslavno  crkveno pjevačko društvo „Vila“ osnovano je davne 1885. godine i jedno je od najstarijih pjevačkih društava na ovim prostorima. Djelovalo je sa malim prekidima sve do 1941. godine kada je vihor rata prekinuo sva kulturna dešavanja i rad mnogih društava na ovim prostorima. U tom periodu od 60 godina „Vila“ je učestvovala na svih kulturnim manifestacijama, duhovnog i svjetovnog karaktera, a gotovo svake nedjelje pojali su liturgije u pravoslavnom hramu.Nakon dužeg vremena, današnja  „Vila“ pod istim imenom obnavlja rad 2000. godine i prvi javni nastup ima godinu dana kasnije.

Dirigent hora Aljoša Novaković ističe da „Vila“ nije profesionalno društvo već da postoji i zavisi isključivo od entuzijazma članova hora i  horovođe koje će domete hor dostići.

– Moja je želja je bila, kada sam preuzeo vođenje „Vila“ da hor prevaziđe lokalne okvire, tako da njegujemo i  duhovne  kompozicije, ali i širok spektar svjetovne muzike, ističe Novaković.

On dodaje i da SPCPD „Vila“ njeguje kompozicije stranih autora, prvenstveno ruskih jer je to kolijevka pravoslavlja i horskog pjevanja.

– Među kompozitorima čije kompozicije najviše izvodimo su Česnjakov, Brotnjanski, Ledenev, Rahmanjinov, ali i naših kompozitora Mokranjca, Kornelija Stanković koji su veoma cijenjeni u Evropi. Često izvodimo i kompozicije etno melosa, prvenstveno „Potkozarje“ autora Nemanje Savića, jer narod voli da čuje kompozicije koje imaju prizvuk kraja gdje živimo, dodaje Novaković.

Do danas je „Vila“ imala  preko stotinu revijalnih nastupa, na raznim kulturnim i crkvenim svečanostima od Prijedora, Banja Luke, Bijeljine, do  Beograda, Pančeva, Temišvara, Soluna  i mnogih drugih gradova.

„Vila“ je redovan učesnik međunarodnog Festivala horova „Zlatna vila“ na kojima je ostvarila četiri posebna priznanja i dvije nagrade publike što je pokazatelj da građani  Prijedora poštuju svoje  horske pjevače.

-Tu je i zlatna medalja i nagrada publike sa Majskih susreta  horova u Bijeljini  2008. godine, više priznanja sa  Banjalučkih horskih susreta, a posebno smo ponosni na treće mjesto osvojeno 2006. godine u Negotinu na kulturnoj manifestaciji „Mokranjčevi dani“, kazao je Novaković.

On je dodao i da je velika želja SPCPD „Vila“ izlazak na međunarodnu scenu i učešće na festivalima horova u inostranstvu.

-Budući  da su naši članovi uglavnom djeca koja su željna dokazivanja, veoma željno očekujemo otvaranje prozora u svijet i učešće na festivalu horova u Hajloncu u  Poljskoj, gdje smo pozvani i gdje do sada nismo imali finansijskih sredstava da učestvujemo, kaže Novaković.

Dodaje da su planovi za 2010. godinu veoma ambiciozni te da hor „Vila“ očekuje učešće na  Niškim horskim svečanostima,  na Majskim svečanostima u Bijeljini, Banjalučkim horskim susretima u oktobru, te prvenstveno na Festivalu „Zlatna vila“ u maju u Prijedoru, koji će ove godine kao 10. jubilarni okupiti sve dosadašnje pobjednike.

-Svi predviđeni nastupi imaju programe različitog karaktera, tako da hor, koji trenutno broji 40 članova, velikih muzičkih entuzijasta, mora ozbiljno da radi, ako želi da se predstavi u pravom svjetlu, rekao je Novaković.

Glas Srpske

Comments are closed.