Hor Vila-Mokranjac i Rahmanjinov okosnica repertoara

Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Vila“ krupnim koracima grabi prema novim nastupima i uspjesima, a dirigent hora Aljoša Novaković ističe da ovo društvo postoji i zavisi isključivo od entuzijazma članova hora i horovođe.
„Vila“, koja je osnovana 1885. godine, jedno je od najstarijih pjevačkih društava na ovim prostorima. Djelovala je sa malim prekidima sve do 1941. godine kada je rat prekinuo sva kulturna dešavanja. U tom periodu od 60 godina „Vila“ je učestvovala na svim kulturnim manifestacijama, duhovnog i svjetovnog karaktera, a gotovo svake nedjelje pojali su liturgije u pravoslavnom hramu.
Poslije dužeg vremena, današnja „Vila“ pod istim imenom obnavlja rad 2000. godine, a prvi javni nastup imala je godinu kasnije.
– Moja je želja bila, kada sam preuzeo vođenje „Vile“, da hor prevaziđe lokalne okvire, tako da njegujemo i duhovne kompozicije, ali i širok spektar svjetovne muzike – ističe Aljoša Novaković.
On dodaje i da „Vila“ njeguje kompozicije stranih autora, prvenstveno ruskih, jer je to kolijevka pravoslavlja i horskog pjevanja.
– Među kompozitorima čije kompozicije najviše izvodimo su Česnokov, Bortnjanski, Ledenev, Rahmanjinov, ali i djela naših kompozitora, Stevana Mokranjca, Kornelija Stankovića koji su veoma cijenjeni u Evropi. Često izvodimo i kompozicije etno-melosa, prvenstveno „Potkozarje“ autora Nemanje Savića, jer narod voli da čuje pjesme koje imaju prizvuk kraja gdje živimo – priča Novaković.
„Vila“ je redovan učesnik Međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“ na kojima je ostvarila četiri posebna priznanja i dvije nagrade publike, te je bila i ovogodišnji pobjednik, po ocjeni stručnog žirija.
– Osvojili smo i zlatnu medalju i nagradu publike na susretima horova u Bijeljini 2008. godine. Takođe, imamo više priznanja sa Banjalučkih horskih susreta, a posebno smo ponosni na treće mjesto osvojeno 2006. godine u Negotinu na kulturnoj manifestaciji „Mokranjčevi dani“ – istakao je Novaković.
Prema njegovim riječima, planovi „Vile“ su izlazak na međunarodnu scenu i učešće na festivalima horova u inostranstvu.
– Naši članovi su uglavnom mladi koji su željni dokazivanja, očekujemo „otvaranje prozora u svijet“ i učešće na prestižnom festivalu horova duhovne muzike u Hajnovki u Poljskoj, gdje dolaze horovi čak iz Afrike i gdje smo pozvani, a do sada nismo imali novca da učestvujemo – kaže Novaković.
Nedostatak novca za odlazak u Španiju i na Festival horova u Ohridu nisu jedini problem ovog hora.
– Već nekoliko godina nismo raspisivali konkurs za prijem novih članova, ali neminovna smjena generacija dovodi ozbiljno u pitanje rad u idućoj godini. Hor „Vila“ ima 40 članova, a većinom su to učenici starijih razreda srednje škole, koji sa početkom studija imaju druge obaveze van ovog grada, tako da su nam potrebni novi članovi – rekao je Novaković.
Nastupi
„Vila“ je imala više od stotinu revijalnih nastupa, na raznim kulturnim i crkvenim svečanostima. Članovi „Vile“ predstavili su se publici u Prijedoru, Banjaluci, Bijeljini, Beogradu, Pančevu, Nišu, Temišvaru, Solunu i u mnogim drugim gradovima.
Telst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.