Igor Motl – Gradske priče na fotografijama

Pokušavam da izvučem najbolje iz gitare i fotografije, da napravim neku fuziju u umjetničkom izrazu i da ih stavim u isti rang – priča profesor gitare i fotograf Igor Motl iz Prijedora.
Izložbom fotografija „Gradski portret“, koja je postavljena u Galeriji „96“ prikazao je sugrađane kroz profesije kojima se bave.
– Imao sam priliku da sarađujem sa poznatim fotoreporterima, kao što je Rona van der Stok koji je radio za „Njujork tajms“, kao i sa fotoreporterom Lubušom Kotekom iz Praga. Prošao sam sve elemente koje fotografija može da zahtijeva, a u vrijeme kada sam počinjao nije bilo digitalnog fotoaparata – kaže Motl.
Iako je profesor gitare Motl ističe da mu je fotografija, kojom se bavi još od ranih srednjoškolskih dana, više od hobija.
– Svaka fotografija je imala povod i priču. Ne mogu da se bavim fotografijom i da budem vikend fotograf, uvijek uz sebe imam fotoaparat – rekao je Motl.
On kaže da svaka fotografija nosi određenu težinu ili ima svoju vrijednost.
– Postoji mišljenje da crno-bijelom fotografijom fotografišete nečiju dušu, a onom u boji, samo boju njihove odjeće, što ne smatram tačnim niti opravdanim mišljenjem. Imamo senzibilitet prema crno-bijeloj fotografiji koja u sebi ima nešto nostalgično – smatra Igor Motl.
Paparaco
– Paparaco fotografija je otišla predaleko. Razumijem da su javne ličnosti izložene takvoj vrsti prikazivanja i moraju biti svjesni toga, ali mislim da je to otišlo u drugu krajnost, pogotovo što su dobri i kvalitetni aparati postali dostupni svima. Mogućnost nastanka paparaco fotografije pružena je gotovo svima – kaže Igor Motl.
Glas Srpske
Foto-GradPrijedor.com