Impresija umjetnika na malom prostoru

Izložba „Akvarel malog formata“ otvorena je u Muzeja Kozare u Prijedoru. Autor i organizator izložbe Ljiljana Subotić istakla je da beogradska Galerija Studentskog kulturnog centra, čiji je ona kustos, dosta polaže i njeguje tradicionalne slikarske tehnike. Galerija je objavila konkurs za organizaciju jedne ovakve izložbe na koji je trebalo prijaviti radove rađene ovom senzibilnom slikarskom tehnikom.

– Nismo ni pretpostavljali da će poziv, iako u okviru internih umetničkih udruženja, izazvati toliko interesovanje, jer nam se prijavio veliki broj autora, sa 300 radova, među njima i desetak iz Republike Srpske, što nas je i opredelilo da izložbu dovedemo u ovaj grad – kazala je Subotićeva.

Ona je istakla da to što su radovi malog formata ne utiče na kvalitet, naprotiv, to pravi izazov da se na malom prostoru izrazi cjelokupna impresija jednog umjetnika, posebno što se akvarel islikava u dahu, a pored inspiracije zahtijeva i sigurnu ruku.

– I osim što su format i tehnika bili zadati, teme radova su bile slobodne, tako da mnoštvo autora i isto toliko tema daju posebnu vrednost ovoj izložbi – dodala je Subotićeva.

Izložba, koju čini 60 radova 52 autora iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Žiče, Zrenjanina, ali i Bugarske i Crne Gore, biće otvorena do kraja jula.

Ljiljana Subotić, istoričar umjetnosti, istakla je da je komisija koju su činili akademski slikari sa beogradske i banjolučke Akademije umjetnosti imala pune ruke posla, da na osnovu propisanih propozicija odabere najbolje.

– Toliko je bilo dobrih radova da je bilo veoma teško da izdvojimo one koji će činiti izložbu, tako da smo se na kraju opredelili za 81 rad – kazala je Subotićeva. Od njih su odabrana i tri najbolja, a to su radovi „Letnji dan“ Štefice Radovanov iz Sremske Mitrovice, „Terra eolus“ Ljubomira Ivanova iz Sofije i „Bovan – srednjovekovno utvrđenje“ Predraga Todorovića iz Beograda, čiji su radovi izloženi i u Muzeju Kozare.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.