Intervju – Gale i Najda

U vremenu kada se novi muzički materijal čak i grupa svjetskog glasa može „ skinuti“ internetom sa svega nekoliko minuta, na ovim našim prostorima postaju aktuelni „živi“ koncerti i svirke po klubovima. Privilegiju da čuju možda najbolje vokale sa prostora bivše Jugoslavije imali su nedavno Prijedorčani, kada je u ovdašnjem klubu „Life“, a u okviru „Prijedorskih ljetnjih noći„ održan koncert Galeta i Najde. Ko manje prati muzička zbivanja, možda ne zna da je riječ od Goranu Šepi poznatijem kao Gale, pjevaču niške grupe „Kerber“ i Dejanu Najdanoviću-Najdi posljednjem pjevaču grupe „Smak“. O tome kako su počeli zajedničke nastupe, šta sviraju i šta planiraju za Glas Srpske govorili su neposredno nakon nastupa u Prijedoru, gdje ih je publika koja ih poznaje dočekala sa ovacijama, a kasnije su im se pridužili i oni nešto mlađi, koji su sve riječi pjesma prepoznali, ali nisu znali ko ih pjeva.

Glas: Otkud ova dva vrsna pjevača u ovoj kombinaciji, slučajni partneri ili nešto drugo?

Gale: Ova četvorka je nastala slučajno, ništa nešto senzacionalno, muzika nas spaja, a ona pravi neke svoje puteve. Najda i ja smo krenuli da radimo prije nekih deset godina, a to je bilo nepovoljno vrijeme po muzičare i naša putovanja, tako da smo krenuli sa dvije gitare čisto da ostanemo u kondiciji. To je, ispostavilo se postalo izuzetno dobro druženje za muzikom i preraslo u čitavu jednu seriju veoma dobrih koncerata. To je moguće da sada radim jer mi matični bend „Kerber„ miruje, tako da sam našao sebe u ovoj epizodi, jer momci sa kojima trenutno radim, to rade briljantno i našao sam sebe i na muzičkom i na ljudsko planu. To je sada postala i komercijalnija priča, mada podvlačim da nismo krenuli s namerom da „osvajamo svet“ već jednostavno iz zadovoljstva i velike ljubavi prema muzici i trenutno imamo baš dosta nastupa. Tražili smo se dok nismo našli tu stalnu ekipu i trenutno uz basistu Mišu i bubnjara Božu, to je sada prava stvar.

Glas: Koji je repertoar koji izvodite na svojim nastupima?

Gale: To je uglavnom prearanžirane pesme „Kerbera“ nekih 70 odsto, a ostalo su pesme „Smaka“ jer je Najda pevao desetak godina u toj grupi, tako da smo zadržali neke elemente bendova kojima smo pripadali i jer publika to od nas očekuje, po tome smo prepoznatljivi. Smatram da je ta muzika prevazišla te bendove i nas kao epizode, jer publika pamti pesme, a ne ko ih stvara i to je ono čemu svaki muzičar teži.

Glas: Publika Vas je sa radošću ponovo prihvatila na sceni, jer su se mnogi pitali gdje je nestao taj izvrsni vokal grupe „Kerber“ koji je u svoje vrijeme bio veliko otkrovenje na jugoslovenskoj rok sceni. Gdje se nestali odnosno gdje ste bili sve ovo vrijeme?

Gale: Nisam nestao, već jednostavno sa godinama se ta želja za javnim eksponiranjem završi i pošto nije bilo nekih novih materijala, nisam želeo d se trošim i pojavljujem na radio i TV stanicama samo da bi se video. Lično nisam video neki nedostatak u tome što ne nema, jer sam bio tamo gde je trebalo da budem, bio sam premoren od svega i ostalo mi je bilo sao da pevam i sviram , sve ostalo je postalo nevažno. Kad bude nešto veliko, ja ću se opet pojaviti, ali više od svega toga volim mikrofon i živu scenu.

Gale: Na moju sreću, ja sam potpuno zadovoljan našim nastupima,ali i publiko jer je naša publika potpuno edukovana.To nije publika koja je naterana reklamom u medijima , već je vođena svojim emocijama došla da nas sluša i vidi. Mislim da je to ona publika kojima smo pevali proteklih 25 godina, ali i ona koja prepoznaje dobru pesmu i dobru svirku, bez obzira na generacijski jaz.

Glas: Ima li nade da se grupa „Kerber“ ponovo okupi

Gale: Ima, mi jesmo na tom putu i svakodnevno o tome razgovaramo, mada imamo neke zahtjeve prema sami sebi. Sve dok se svi uslovi ne ispune, nećemo se pojavljivati jer bi samo trošili ime i izneverili publiku koja veruje u nas. Nismo se prilagodili malim scenama i nismo želeli da budemo nešto drugo , osim onog po čemu nas pamte. Pojedinačno možemo da budemo u svojim bendovima, kao što sam i ja trenutno, ali dok ne dođe pravi trenutak za povratak na scenu, nećemo praviti neuspele pokušaje.

Glas: Hoće li se iz ovog dueta sa Najdom izroditi neki novi muzički materijal?

Gale: Može biti i o tome pričao, ali trenutno nemamo takvu pesmu. Nas dvojica smo se dogovorili da to nikako ne radimo na silu, ako se nešto takvo dogodi što će da ispriča naše dve zajedničke priče, pošto su one slične onda ćemo to raditi, ako ne, onda ništa od toga. Mi i ovako radimo zajedno, tako da neka zajednička stvar mora da bude samo nešto što će biti zadovoljstvo da uradimo, a ne radi reda.

Glas: Šta o svemu ovom kaže drugi član ovog neobičnog benda, da ne kažemo dueta?

Najda: Saradnja je bila spontana, iako se poznajemo dugo, nismo ranije sarađivali i palo mi je na pamet da bi mogli da nekako osvežimo našu muzičku scenu. Brojimo od tada kilometre i lepo nam je, pa nek` traje dok publika to želi. Ovo je jedna lepa fuzija dva pevača, mada smatram da je Gale jedan od najboljih vokala sa ovih prostora i ne pada mi teško da u nastupima pevam prateći vokal. Da ne govorim o ljubavi prema muzici, jer jedva čekamo da se popnemo na binu i da sviramo.

Glas: Za Vas važi da kažete da žalite što neke pjesme „Smaka“ nisu sačekale Vas?

Najda: Mnoge kompozicije me nisu sačekale, poput “Plave pjesme”, jedne od meni najomiljenijih numera grupe Smak. Žao mi je i što je album ’Zašto ne volim sneg’ prošao bez mene, jer to je sigurno jedan od najboljih albuma sa ovih prostora, album koji sadrži sve, koji je bio daleko ispred svoga vremena i koji nam je na realan način pokazao kakav to život živimo i čemu da se nadamo

Glas: Hoće li se ponovo okupiti „Smak“ ?

Najda: Trebali smo da održimo još jedan koncert u Kragujevcu, koji bi bio oproštajni, to se do sada nije desilo i mislim da je to svršena stvar. Ja sam sa Točkom u odličnim odnosima, ali mislim da ne bi rebalo više da budem deo te priče. U Smaku sam bio od 1994 do 2005. godine i to je bilo vreme kada smo puno svirali, ali smo se malo autorski dali. Snimio sam neki album sa grupom „Deliverance INC“ koju čine momci koji sada sa nama sviraju i koji mogu da osviraju sve što sanjam, tako da album izlazi na jesen i mislim da mi povratak na nešto staro sada i ne odgovara.

Glas: Da li Vi smatrate da bi trebalo da objavite neki zajednički materijal sa Galetom?

Najda: Mislim da publika to od nas očekuje, da ostane neki trag i da publika, pored ovih pesama naših grupa koje su postale evergrinovi, ima nešto i od nas dvojice.

Glas Srpske

Comments are closed.