Izabran najbolji mural

13765877_487911318073058_5555686402639326570_o

Prijedlog pod šifrom „Grad“ pobjednik je konkursa za dodjelu četvrte godišnje međunarodne nagrade „Paola de Manjinkor“ za izbor najboljeg murala u Prijedoru za 2016. godinu, saopštilo je danas Udruženje likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/.

Autori pobjedničkog rada su Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić koji čine umjetničku grupu „Dim tim“ iz Beograda.

Rad je dio ciklusa slika „Metamorfoze“ koji, prema riječima autora, predstavlja utopijsku viziju kojom se mapiraju i osvajaju prostori i gradovi u kojima je utopija moguća.

„Ovaj Grad ima nešto što prija savremenom čovjeku koji svoj habitus traži bježeći od bezličnih građevina i nalazi ga u arhitekturi po svojoj mjeri. Prepoznali smo Prijedor iz vremena početka industrijalizacije, kada evropski uticaji nadilaze orijentalne. Naša likovna poetika je bliska novom geometrizmu i na tragu je Bauhausa. Boje na muralu su crna, bijela i posebna srebrna“, naveli su autori u opisu rada.

Odluku je donio stručni žiri u sastavu Veso Sovilj, akademski slikar iz Prijedora i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Banjaluka, Luiđi Penasa, slikar ilustrator i direktor studija Andromeda u Trentu i Raul Sado, strit-art umjetnik i prošlogodišnji pobjednik ovog konkursa, tim arhitekata Odjeljenja za prostorno uređenje grada Prijedora /Lidija Kević, Milijana Marmat i Aleksandra Savić/ i Boris Eremić, akademski slikar iz Prijedora i predsjednik ULUP-a.

Na ovogodišnji konkurs stigla su 53 rada autora iz BiH, Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Njemačke, Poljske i Brazila, od kojih dva prijedloga nisu ispunila osnovne kriterijume za učešće.

Paola de Manjinkor je slikarka iz Lavisa u italijanskoj pokrajini Trentino koja je 1998. godine, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na Elektrotehničkoj školi.

Nagradu ustanovljenu njoj u čast čine plaketa i novčanih iznos od 3.000 KM, a pobjednici ovogodišnjeg konkursa dobiće priliku da svoj rad realizuju na fasadi zgrade u centru grada.

U okviru ULUP-ovog projekta „Prijedor – grad murala“ grad na Sani u protekle tri godine dobio je murale – „Šeširdžija“ Nataše Konjević iz Banjaluke, „Transformacija“ mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama i „Vrt“ rumunskog autora Raula Opree Sadoa.

Autor: SRNA

Comments are closed.