Izložba MinimumMaksimum u Pozorištu Prijedor

U holu prijedorskog pozorišta u četvrtak uveče je otvorena 2. internacionalna izložba minijatura „MinimumMaksimum“ na kojoj je publici prikazano više od 300 djela o religiji od 104 autora. Radovi su pristigli iz 12 zemalja i to iz zapadnog Balkana, Holandije, Pakistana i Slovačke. Selekcioni žiri je prvu nagradu dodijelio Marku Stojanoviću za triptih „Bogorodica sa Hristom, Oplakivanje Hrista/Pieta, Raspeće“. Druga nagrada je pripala Nenadu Marinu za djelo „Ko je bez grijeha nek baci kamen prvi“ dok je treće mjesto pripalo Igoru Gojiću za rad „Telefon za boga,razum, i bible, simboli 1, instant religion kit, simboli 2“.
Dejan Dejanović iz Društva urbanih umjetnika „Manifest“ rekao je da sve teme u okviru festivala „MayDay“, pa tako i ova žele da podstaknu mlade autore da se kreativno izraze i daju svoj sud o nekim stvarima koje su na neki način kontraverzne i o kojima se malo razgovara. „Prošle godine, kada smo organizovali izložbu o temi komunizma imali smo dosta kritika od akademske zajednice, zašto potencirati nešto što se završilo prije 20 godina, i što je bilo strašno“, rekao je Dejanović i objasnio da izložba nema ideološki niti politički karakter, već da je ona samo pokušaj da se mladi podstaknu na kritički osvrt prema nekim stvarima, da razmisle o njima i kreativno se izraze.
Aleksandar Živanić iz Udruženja anonimnih artista-UAA iz Banjaluke je otvarajući izložbu rekao da su mladim umjetnicima naglasili da će se njihovi radovi birati samo po njihovoj likovnoj vrijednosti. „Tako smo ostavili dovoljnu širinu različitih ljudi u izrazu i naglasili smo da ne postoji nikakav oblik cenzure“, naglasio je Živanić. Organizator izložbe, koja je dio ovogodišnjeg „MayDay“ festivala je Javna ustanova „Centar film“ iz Prijedora, pod pokroviteljstvom Opštine Prijedor i Fondacije „MDGF“ UN. Producent i suorganizator su Društvo urbanih umjetnika „Manifest“ Prijedor i Udruženje anonimnih autora, koji su u proteklih šest godina samostalno organizovali ovaj festival.

Comments are closed.