Izložba Mladena Karana u Muzeju Kozare

U Muzeju Kozare u Prijedoru u utorak uveče je otvorena izložba slika pod nazivom „Lavirint bez centra“, autora Mladena Karana na kojoj je ovaj akademski slikar, koji živi i radi u Firenci, izložio dvadesetak radova velikog formata s jasnom asocijacijom na zemlju u kojoj živimo. Sinoćnje otvaranje izložbe pratio je i performans na kojem umjetnik, polivajući djevojke u bijelom crvenom bojom, simbolično, žrtvuje anđele za bolju budućnost i apeluje na mir u BiH. Direktor prijedorskog Muzeja Milenko Radivojac naglasio je da Karan, izuzme li se izložba u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu prije nekoliko godina, uprkos brojnim ponudama u posljednjih trideset godina nije prihvatao da izlaže na ovim prostorima.
„Ovo je čast i za Muzej i za naš grad kojem za 16. maj – Dan opštine i poklanjamo ovu izložbu“, dodao je Radivojac. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da Karan, bez obzira što ne živi u Republici Srpskoj i BiH, duboko proživljava sudbinu naroda, što njegove slike nedvosmisleno potvrđuju. Na pitanje zašto do sada nije izlagao u Prijedoru, Mladen Karan je rekao da je grad trebalo da dobije „gradonačelnika koji je shvatio da je kultura na ovim prostorima sastavni dio našeg identiteta i naše komunikacije sa svijetom“.

„Ja sam to prepoznao, kao što je i Pavić prepoznao sva moja nastojanja da to činim baveći se slikarstvom 35 godina“, naglasio je Karan i dodao da je njegova vječna inspiracija rodna Žuljevica(opština Novi Grad), Kozara i ljubav prema nebu nad njima, kao simbolu duhovnosti, i zemlji svog porijekla. Mladen Karan je rođen 1951. godine u Žuljevici kod Novog Grada. Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1982. u Zagrebu, gdje i živi do početka rata kada odlazi u Beograd. Od 1992. godine živi i radi u Firenci. Izložba „U lavirintu bez centra“ Mladena Karana u Muzeju Kozare u Prijedoru biće otvorena do 11. juna.

Comments are closed.