Izložba Predraga Marjanovića

Najmlađa prijedorska ustanova kulture Galerija `96 obilježiće u petak izložbom radova akademskog slikara Predraga Marjanovića deset godina rada.Direktor Galerije Tihomir Ilijašević potvrdio je da se pripreme za obilježavanje desetogodišnjice rada ove ustanove privode kraju.
-Odlučili smo da ovaj vrijedni jubilej obilježimo izložbom domaćeg autora.Budući da se Marjanović već 40 godina bavi slikarstvom, ovo bi bila i dobra prilika da se sačini jedan presjek kroz njegovo stvaralaštvo izborom iz bogatog fundusa prije svega njegovih grafika , crteža i slika rađenih u raznim fazama njegovog stvaralaštva što biti prava mjera izložbe kojom će se obilježiti ovu godišnjicu, kazao je Ilijašević.
On je dodao da je Predrag Marjanović bio prvi direktor ove ustanove i jedan od najzaslužnijih što je grad dobio ovako prestižni objekat za izlaganje, ali i druge kulturne sadržaje na kojem mu mogu pozavidjeti i mnogo veći gradovi.
-U toku desetogodišnjeg rada ovdje su izlagala poznata i manje poznata ime iz svijeta umjetnosti iz užeg i šireg okruženja od koji su najznačajnija Bekir Misirlić, Momo Kapor, Vladimir Veljašević ,Voja Todorić, Ursula Kristinsen, Slobodan Bjeljac, Milovan Danojlić, Brana Crnčević, Katarina Zarić, Mirko Toljić, Aleksa Milić,Danko Brkić i mnogi drugi, rekao je Ilijašević.
On je dodao da je posebno ponosan na to što je u određenim fazama rada Galerija otvarala vrata i mladim, neafimisanim umjetnicima i studentima akademija umjetnosti koji su čak radili i murale na njenim zidovima uz prisustvo publike.
Ilijašević je rekao da će pored izložbe, za sve ljubitelje dobre muzike biti organizovan i džez koncert.

„Galerija 96 „Prijedor nastala je saradnjom opštine Prijedor, gradova Trenta iz Italije i Karitasa iz Hamburga i prvi je galerijski prostor u gradu koji slovi za grad umjetnika i u kojem je slikarstvo brend grada. Za kratko vreme stekla je ogromnu afirmaciju priređujući 120 izložbi značajnih autora, 180 koncerata klasične muzike i 60 kiževnih večeri i promocija knjiga.
Tekst – Glas Srpske
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.