Izložba slika Maje Bojić

U okviru programa predstavljanja mladih i talentovanih umjetnika proteklog vikenda je u „Galeriji 96“ otvorena prva samostalna izložba slika akademskog slikara Maje Bojić iz Prijedora. Direktor „Galerije 96“ Tihomir Ilijašević rekao je da ovo prvo predstavljanje umjetnika iz plejade petnaestak mladih akademskih slikara koji će se samostalno predstavljati prijedorskoj publici.

„Svaka samostalna izložba za umjetnike je avantura, ali i stresna situacija jer umjetnik pred poznate i nepoznate posmatrače prostire ono najintimnije, ali i svoje znanje i neznanje. Maja se našla u kolu u kojem igraju i emocije i znanje i sumnja, vještina i dar, nesigurnost i gordost, nježnost i grubost, radost i tuga, koje su svojstvene čestitim početnicima“, rekao je Ilijašević na otvaranju izložbe.

Maja Bojić je istakla da je ponosna što je svoju prvu izložbu organizovala u svom rodnom gradu, u čijem je okruženju i našla motive za svoje slike. „Slikanje sam počela u slikarskoj školi Tihomira Ilijaševića i ponosna sam što sam uspjela da nakon završenog školovanja i njemu, ali i svojim roditeljima i sugrađanima pokažem šta sam naučila, kojim pravcem namjeravam da idem dalje i šta od mene u budućnosti mogu da očekuju“, rekla je Bojićeva dodajući da su veoma žive boje na slikama u stvari njeno nastojanje da prirodu koju je slikala prikaže što realnije i optimističnije nego što u stvarnosti jeste.
Izloženo je tridesetak slika rađenih tehnikom ulje na platnu, a mahom se radi o velikim formatima većeg broja slika koje čine poliptih i koje zajedno čine jednu, a od kojih svaka može stajati i odvojeno. Maja Bojić ima 25 godina i ove je godine dilomirala slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Slobodana Bijeljca. Učestvovala je na šest likovnih kolonija i na desetak samostalnih izložbi, a radove sa njene prve samostalne izložbe Prijedorčani mogu pogledati do 12. decembra.