Izložba vitraža Ognjena Levija „Svjetlost zarobljena u staklu“ – FOTO

izlozba vitraza 1„Svjetlost zarobljena u staklu“ naziv je izložbe vitraža Ognjena Levija iz Sarajeva koja je otvorena u „Galeriji ’96“ u Prijedoru.

Direktor „Galerije ’96“ Tihomir Ilijašević rekao je da je prva ovogodišnja izložba ujedno i prva izložba vitraža u Prijedoru uopšte i pozvao sugrđane da je posjete u narednih mjesec dana s obzirom na to da se radi o jednoj od najatraktivnijih i najzahtjevnijih likovnih tehnika.

„Komadi obojenog stakla povezani olovnim trakama nastali su u srednjem vijeku. Tako su postakljeni veliki prozori na gotskim katedralama čiju veliku površinu staklo nije moglo izdržati pa ga je trebalo usitniti i učvrstiti“, rekao je Ilijašević novinarima.

On je dodao da se vitraž od tada do danas vrlo malo mijenjao i u tehničkom i u tematskom dijelu.

izlozba vitraza 2„Tematski gotovo nimalo jer vitraži su ili religiozne teme na sakralnim objektima ili floralni motivi i geometrijske kompozicije za dekorativne potrebe“, kazao je Ilijašević.

Autor vitraža Ognjen Levi rekao je da je gotovo trideset godina živio u Italiji gdje je vitraže najprije gledao na katedralama i zgradama iz perioda secesije, a potom ih učio završivši poznatu školu vitraža „Studio Sante e Diego Pizzol“ gdje specijalizuje olovnu i tifani tehniku, kao i specijalizovane kurseve za vitražiste u školi „Maria di Spirito“ u Milanu.

Levi proučava i druge tehnike kao što su fuzija, izrada tifani lampi, skandinavska tehnika s posebnim osvrtom na restauraciju starih vitraža, a završva i Uneskovu specijalizovanu školu za restauraciju spomenika, tako da je u BiH jedini nosilac zvanja restauratora za staklo.

Prvu samostalnu izložbu imao je lani u Derventi, a prvu zajedničku 1999. u Sarajevu. Njegovi radovi nalaze sa na sarajevskom groblju Bare, na brojnim bogomoljama svih konfesija, a u blizini Prijedora mogu se vijdeti u hotelu „Monument“ na Kozari.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com
izlozba vitraza 3 izlozba vitraza 4 izlozba vitraza 5 izlozba vitraza 6 izlozba vitraza 7 izlozba vitraza 8 izlozba vitraza 9 izlozba vitraza 10 izlozba vitraza 11 izlozba vitraza 12 izlozba vitraza 13

Comments are closed.