Izloženi radovi sa likovne kolonije Sreten Stojanović

Izložba slika nastalih na ovogodišnjoj, osmoj likovnoj koloniji “Sreten Stojanović” održanoj početkom avgusta na Kozari, otvorena je sinoć u Muzeju Kozare u Prijedoru. Riječ je o 16 radova osam akademskih slikara iz Novog Sada, Niša, Prijedora i Slatine kod Banjaluke.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Prijedor Ljiljana Babić izrazila je zadovoljstvo što je još jedan saziv likovne kolonije opravdao očekivanja organizatora.

“Još jednom se potvrdilo da autori, učesnici kolonije, nastavljaju tradiciju prisustva dobrih umjetnika u našem gradu koji ima dugu slikarsku tradiciju i mnoštvo talentovanih autora svih generacija”, rekla je Babićeva otvarajući izložbu.

Selektor kolonije, akademski slikar Zoran Radonjić, rekao je da tek sada kada sve radove vidi na jednom mjestu može reći da je kolonija u potpunosti uspjela.

“Grad je ponovo dobio dosta dobrih djela i drago mi je što su autori otišli zadovoljni i što nose lijepe utiske sa ove kolonije. Tehnike i motivi na slikama su različiti, a može se vidjeti da mnogi nisu ni ove godine uspjeli da odole Kozari kao vječitoj umjetničkoj inspiraciji”, naveo je Radonjić.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da je ovo jedan od najuspješnijih saziva likovne kolonije “Sreten Stojanović”.

“U pitanju su zaista zreli umjetnici i veoma se radujem kvalitetnim radovima od kojih po jedan od svakog autora ostaje u fundusu Muzeja Kozare”, rekao je Radivojac.

Likovni kritičar iz Beograda Vesna Todorović, koja je pratila rad umjetnika na koloniji, u katalogu izložbe istakla je da “ova mala kolekcija slika pruža uvid u suštinske različitosti, počevši od rukopisa, estetsko-poetskih polazišta i promišljanja, tematskih opredjeljenja do neposrednih slikarskih sredstava”.

Autori izloženih radova su Goran Despotovski, Ljubomir Vučinić, Vlada Rančić i Milica Maslać iz Novog Sada, Katarina Đorđević iz Niša, Srđan Kosić iz Slatine kod Banjaluke, Andrea Krnetić iz Prijedora, selektor kolonije Zoran Radonjić iz Prijedora.

Izložba je priređena u okviru pratećeg programa 40. Književnih susreta na Kozari i biće otvorena mjesec dana.

Otvaranje izložbe uveličao je ovogodišnji laureat Književnih susreta na Kozari Dobrica Erić, koji je nakon toga održao tradicionalno veče laureata u Pozorištu Prijedor.

Izvor: SRNA

Comments are closed.