Jedinstven likovni studio

U prijedorskoj „Galeriji 96“ u toku je šesti Festival muzike i crteža, kao jedinstven otvoreni likovni studio, po čemu je ova ustanova postala prepoznatljiva, posebno zato što u vrijeme njegovog trajanja Prijedorčani mogu da učestvuju u stvaranju slika, jer učesnici slikaju pred očima publike.
Direktor ove ustanove Tihomir Ilijašević je potvrdio da je i ovog puta izbor umjetnika koji ovih dana rade u prostoru galerije bio pun pogodak.
– Riječ je o 12 mladih stvaralaca, studenata završnih godina i postdiplomaca na akademijama umjetnosti u Banjaluci, Ljubljani, Novom Sadu, Beogradu i Trebinju, koji su ovaj svoj zadatak shvatili izuzetno ozbiljno i rade svakodnevno punom parom. To su uglavnom crteži, a ovogodišnji likovni program je određen likovnom tehnikom grafika i grafičkim tehnikama linorez, linografura i bakropis.
Festival crteža i muzike je, iz godine u godinu sve bogatiji i sadržajniji i samim tim interesantniji i učesnicima i našim sugrađanima, koji i ovog puta imaju priliku da gledaju kako nastaju grafike – rekao je Ilijašević.
On je dodao i da su Prijedorčani već navikli na ovaj događaj u gradu, te da je ove godine, kao nikad do sada, mnogo prolaznika, šetača i sa malom djecom, koja ulaze i gledaju umjetnike kako rade.
Prvi put među učesnicima festivala je Milica Đerić, budući da je grafičar. Ona se rado odazvala pozivu, jer je ovogodišnja tema upravo grafika.
– Ovdje je atmosfera kao u pravom grafičkom ateljeu, družimo se, razmjenjujemo ideje, načine izrade grafike i tehnike. I kao što je direktor Ilijašević rekao na otvaranju cijele ove priče, grafičari inače vole da razmjenjuju „recepte“, jer grafika podrazumijeva mnogo zanatskih vještina, eksperimentisanja – kazala je Đerićeva.
Ona je dodala da je ovo za nju izuzetno korisno iskustvo, jer je izuzetak da se prave grafičke kolonije i ovo je izuzetna prilika da se i grafičari druže.
Sa trebinjske Akademije likovne umjetnosti na Festival crteža je stigao Radivoje Milić, koji je istakao da je završio studije na odsjeku grafike i prvi put je na jednoj koloniji i u Prijedoru.
– Većinu kolega grafičara nisam poznavao, tako da je ovo za mene već samim tim izuzetna vrijednost ovog okupljanja. Grafičari ovdje imaju odlične uslove, svi se trudimo maksimalno i neki demonstriraju svoje tehnike, kako oni rade, što je baš dragocjeno iskustvo – rekao je Milić.
Grafika je inače složenija za rad, dodao je Radivoje, ali je po njegovom mišljenju važno da postoji ova dobra atmosfera i da su to oni koji hoće i mogu to da rade.
– Imam seriju koju sam nazvao „Savremena pećina“ i kroz sve radove se provlači neki motiv, odnosno figura bika i to radim i ovdje, a kako će izgledati, vidjećemo na završnoj izložbi – rekao je Milić.
Aleksandra Petromarkov je na Festival crteža stigla iz Novog Sada, gdje je završila Akademiju umjetnosti, odsjek grafike.
– Atmosfera je svakim danom sve opuštenija, a za samo tri-četiri dana puno toga sam naučila, što mi je jako drago. Motivi su mi drva i mostovi, od kojih polazim i pokušavam nekako da izvedem da u ovoj atmosferi radim, ali da se u čitavoj priči na kraju pojave ti motivi – rekla je Petromarkov.
Njena pozitivna iskustva dijeli i gošća iz Slovenije Barbara Drev sa Akademije likovne umjetnosti iz Ljubljane.
– Odličan je kolektiv, pozitivna atmosfera, razmjenjujemo svoja umjetnička razmišljanja i ideje, tako da nam je ovdje odlično. Predmet mojih grafika su uglavnom predmeti koji se u trenutku utisnu u memoriju, a onda radim neke asocijacije na tu temu i kombinujem, tako da se nadam da će i moj rad na kraju zadovoljiti ukuse i moje i posjetilaca izložbe kada festival bude gotov – rekla je Barbara.
Učesnici ovogodišnjeg Festivala crteža i muzike su još i Klaudija Županc sa Likovne akademije iz Ljubljane, Nataša Konjević, Nataša Kragulj i Boris Eremić sa banjalučke Akademije umjetnosti. Da festival ostaje dugo učesnicima u sjećanju govori i podatak da je prošlogodišnja učesnica, sada na doktorskim studijama Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu, Slađana Marinković sada mentor ovog festivala, svakodnevno u galeriji i kroz razgovor prenosi svoja iskustva i kaže da i sama uči, jer su grafičari sa raznih akademija i drugačijih škola grafike, što joj, kako je rekla, može biti od velike pomoći i u njenom daljem radu.
Ovi mladi umjetnici će svoje grafike završiti do subote, kada je zakazano otvaranje izložbe radova nastalih na ovom festivalu.

Festival muzike
Ne znam da postoji negdje nešto slično, a volio bih da postoji, jer smo pored afirmacije mladih slikara odlučili da afirmišemo i muzičare među tim slikarima, rekao je Ilijašević. Tako su na otvaranju festivala aplauze mnogobrojne publike u „Galeriji 96“ pobrali članovi džez trija iz Beograda „Kalvarija“, potom je 10. januara nastupio duo vrhunskih muzičara, operski pjevač Marija Gajić sopran uz klavirsku pratnju Nemanje Nikolića, koji su izvodili arije iz napolitanskih opera, a 12. januara je održan koncert banjalučke grupe „Liber tango“.
– Nastojali smo da zadovoljimo svačije ukuse te pored džeza, napolitanske muzike i tanga, na zatvaranju festivala biće organizovan koncert bluz trija iz Beograda „Teksaška poplava“, potvrdio je Ilijašević.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.