Kasipović otvorio izložbu mladih likovnih stvaralaca

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović otvorio je danas u Prijedoru izložbu likovnih radova mladih stvaralaca nastalih na likovnim radionicama „Koraci“ koju će posjetioci Muzeja Kozare moći pogledati u narednih 7 dana. „Naša namjera je bila da sa fundusom kojim raspolažemo obiđemo RS. Bili smo u Zvorniku, danas smo u Prijedoru, a potom ćemo i u Trebinje. To je podrška darovitim mladim ljudima, ali ujedno i demetropolizacija kulture, jer bi apsurdno bilo težiti tome da se, sve što je kultura, dešava samo u Banjaluci“, rekao je Kasipović novinarima u Prijedoru. On je izrazio uvjerenje da je Vlada RS jedinstvena po tome što ima izložbeni prostor „Koraci“ koji je impresionirao i ambasadore iz zemalja koji se ponose višedecenijskom otvorenošću svojih zgrada parlamenata i vlada.

„Ovaj veliki izazov počeo je bjelinom zidova u novoj zgradi Vlade RS što je bilo dovoljno inspirativno mojoj saradnici Spomenki Miljković da pokrene ideju, a imala je sretnu okolnost da naiđe na ogromnu energiju i među učenicima i među nastavnicima“, naveo je Kasipović. Miljkovićeva je navela da je izložbeni prostor „Koraci“ otvoren već četvrtu godinu za sve učenike, nastavnike i nedovoljno afirmisane mlade stvaraoce iz RS gdje je do sada organizovano 26 izložbi više hiljada učesnika. „Ministarstvo prosvjete i kulture je u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci organizovalo 2009. i 2010. likovne radionice kao vid daljeg usavršavanja za 30 najboljih mladih umjetnika, a odabrane radove sa tih radionica sada imaju priliku da vide Prijedorčani“, navela je Miljkovićeva.

Ona je dodala da će ti radovi biti izloženi i u Trebinju, a bili su i u Zvorniku budući da je iz te tri sredine bilo najviše učesnika radionica. „Na ovaj način želimo da za ove mlade darovite stvaraoce obezbijedimo i podršku lokalne zajednice“, istakla je Miljkovićeva. Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da se bogata slikarska istorija grada na Sani nastavlja i danas jer u Prijedoru živi 30-ak akademskih slikara i isto toliko ih se školuje na akademijama širom bivše Jugoslavije. U prijedorskoj gimnaziji danas je organizovana i jednodnevna likovna radionica na kojoj su mladi stvarali nova likovna djela koja će idućeg mjeseca biti predstavljena u Izložbenom prostoru „Koraci“ u Ministarstvu prosvjete i kulture RS. U radionici su učestvovali učenici iz osnovnih škola iz Busnova i iz Ljubije, te gimnazijalci iz Novog Grada i Prijedora.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com


Comments are closed.