Katarina Rendić pobjednica prvog takmičenja prijedorskih osnovaca recitatora

Katarina Rendić, učenica petog razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“ pobjednica je prvog takmičenje učenika osnovnih škola u recitovanju koje je sinoć u Prijedor organizovala Javna ustanova „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor u saradnji sa Opštinom Prijedor, Pozorištem Prijedor i Fondacijom ArcelorMittal Prijedor. Recitujući “Plavog zeca” Duška Radovića, Katarina je po ocjenama žirija bila najbolja među takmičarima petih razreda, a kako je i među pobjednicima iz svakog od devet razreda imala najviše osvojenih bodova, proglašena je i najboljom među najboljima odnosno prvom među jednakima, za šta je dobila i specijalnu nagradu načelnika opštine Prijedor Marka Pavića – knjigu i novčani iznos od 100 KM.
“Fino sam se osjećala dok sam ovo vježbala, nije mi trebalo puno i kad sam dobila nagradu bila sam u šoku. Moju pjesmu je odabrala moja učiteljica Jelena Stanojčić. Onako se malo uplašim kad vidim veliku publiku, ali nekako mi drugari, mama i tata daju podršku i onda ja izgubim tremu”, rekla je Katarina Rendić. U takmičenju naziva “Od stiha do škole” učestvovala su 43 učenika iz osnovnih škola „Branko Ćopić“ Prijedor, „Desanka Maksimović“ Prijedor, „Dositej Obradović“ Prijedor, „Jovan Cvijić“ Brezičani, „Petar Kočić“ Prijedor, „Petar Petrović Njegoš“ Busnovi i „Vuk Karadžić“ Omarska. Najčešće su se čuli stihovi Miroslava Mike Antića, Desanke Maksimović, Jove Jovanovića Zmaja i Duška Radovića. Žiri u sastavu Ljiljana Babić, predsjednik, te Zoran Baroš, Mara Ećim, Branislav Kecman i Darko Cvijetić članovi, najboljim recitatorima od prvog do devetog razreda proglasio je ove učenike: Isidora Dobrijević – OŠ „Desanka Maksimović“(1. razred), Andrea Daljug – OŠ „Branko Ćopić“ (2. razred), Arsenije Radosavac – OŠ „Branko Ćopić“ (3. razred), Jovana Petrić – OŠ „Branko Ćopić“ (4. razred), Katarina Rendić – OŠ „Desanka Maksimović“ (5. razred), Milja Marjanović – OŠ „Petar Kočić“ (6. razred), Igor Romčević – OŠ „Dositej Obradović“ (7. razred), Katarina Mrđa – OŠ „Desanka Maksimović“ (8. razred) i Marija Ćurčija – OŠ „Jovan Cvijić“ (9. razred).
Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti i predsjedavajuća žirija Ljiljana Babić, koja je Katarini Rendić uručila nagradu načelnika opštine, naglasila je da se ovakva manifestacija u Prijedoru održava po prvi put. “Recitovanje je jedna vrsta umjetnosti. Ovi mali umjetnici su večeras pokazali da lijepu riječ mogu da obuku u najljepšu odoru, a po aplauzima publike mislim da je i žiri uradio posao pravedno i da su zaista pobijedili najbolji. Nadam se da će prosvjetni radnici zajedno sa svojim učenicima i dogodine podržati ovu manifestaciju, napraviti još bolji izbor pjesama, još više raditi na dikciji i ovo takmičenje dovesi do zaista visokog nivoa”, izjavila je Babićeva. Diplome i knjige pobjednicima u svakom pojedinačnom razredu uručio je direktor Arcelor Mittala Prijedor Mladen Jelača, budući da je pokrovitelj manifestacije Fondacija ArcelorMittal Prijedor.
Direktorica Javne ustanove “Centar za prikazivanje filmova” Prijedor Safira Karahodžić istakla je da je u Prijedoru večeras začeto jedno novo događanje i ponovila da je namjera organizatora da ovo takmičenje postane tradicionalna manifestacija. “S obzirom na odziv škola, i učitelji i nastavnici i đaci u recitatorskim sekcijama itekako imaju pune ruke posla. A sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći naših prijatelja iz Pozorišta Prijedor, ArcelorMittala i opštine Prijedor. Zato se zahvaljujemo direktoru Pozorišta Prijedor gospodinu Zoranu Barošu, koji nam je ustupio ovaj prostor, a usput mu ovako javno čestitam što je danas po treći put u Skupštini opštine Prijedor jednoglasno imenovan na ovu dužnost i za naredne četiri godine.
Takođe se najsrdačnije zahvaljujemo preduzeću ArcelorMittal Prijedor i Fondaciji ArcelorMittal Prijedor koji su pokrovitelji ovog takmičenja i sa kojima ćemo se, najiskrenije se nadam, na sličnim manifestacijama družiti i ubuduće. Specijalna nagrada načelnika opštine Prijedor došla je večeras kao iznenađenje i zbog toga smo posebno zahvalni”, navela je Karahodžićeva. U pratećem programu prvog takmičenja učenika osnovnih škola u recitovanju „Od stiha do škole“ nastupile su mažoretkinje i etno grupa iz OŠ „Branko Ćopić“, te Dječiji hor „Vilenjak“. Naredno takmičenje učenika osnovnih škola u recitovanju “Od stiha do škole” biće održano u maju na otvorenoj sceni u Ljetnoj bašti.
Tekst – JU “Centar za prikazivanje filmova” Prijedor
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.