Klarinetom osvaja svjetske dvorane

Mladi prijedorski klarinetista Marko Banjac ovih dana uspješno se predstavlja na svjetskim festivalima klarineta i filmske muzike.
U razgovoru za „Glas Srpske“, istakao je da je na festivalu klarineta u Monte Karlu, bio član žirija, a održao je i trodnevnu edukativnu radionicu, što mu je predstavljalo izuzetno iskustvo u profesionalnom radu.
Talentovani klarinetista nastupio je i u Krakovu u Poljskoj, na Internacionalnom festivalu filmske muzike.
– Pored nastupa na mnogobrojnim festivalima i koncertima, glavna preokupacija mi je priprema za svjetsku turneju. Naime, u oktobru mjesecu ove godine turneju ću početi u Njujorku i to sa njihovom filharmonijom u Ejveri Fišer Holu i Linkoln centru Plaza – najavljuje Banjac.
Prema njegovim riječima, nakon Njujorka putuje u Holandiju i to u Amsterdam, gdje će u novembru održati koncert sa Royal Concrtgebouw Orchestra u Concrtgebouw.
– U februaru 2011. godine sviram sa Berlinskom Filharmonijom u The Digital Concert Hall u Berlinu. Nakon toga sviram sa Roma Sinfonitta u Filarmonica Romana u Rimu. Od zakazanih koncerata izdvojio bih onaj u martu 2011. godine, gdje sviram sa BBC Symphony Orchestra u Walt Disney Concert Hall u Los Anđelesu – istakao je Banjac.
U okviru mini-svjetske turneje, Banjac je održao i koncert u Banjoj Luci pod nazivom „Marko Banjac svira jugoslovenske kompozitore“.
– Pored Salcburga, Sidneja, Stokholma, Moskve i drugih gradova, održao sam i koncert pred banjolučkom publikom koja je uživali u predivnim kompozicijama jugoslovenskih kompozitora, koje se ne izvode tako često, a koje nimalo ne zaostaju za svjetskim kompozicijama i na kojima ja u posljednje dvije godine mnogo insistiram – dodaje Banjac.
Uzori
Marko Banjac ističe da su mu uzori jugoslovenski autori, jer kako je rekao, „taj gen koji oni nose u sebi je poseban, specifičan. Isti kvalitet kompozicija kao i kod evropskih kompozitora, a opet neki poseban prizvuk, harmonija i ritmika Balkana. Savršeno.“
Glas Srpske

Comments are closed.